Ziua 1 - vineri, 10 mai ǀ Cluj-Napoca - zona Cracovia
Am pornit de la Cluj-Napoca la ora 6:00 pe traseul Cluj-Napoca - Oradea - Debrecen - Miskolc - Košice - Cracovia. Pe parcursul călătoriei am admirat peisaje de basm, am legat prietenii, ne-am rugat, am cântat, am vizionat un film... am făcut câteva popasuri. După-amiază am ajuns la hotel în zona Cracoviei, ne-am cazat apoi ne-am odihnit puțin după care am servit cina. Am plecat la culcare emoționați pentru ziua care urmează, vom pășii în orașul natal al Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea. Pe mâine!
Ziua 2 - sâmbătă, 11 mai ǀ Wadovice - Kalwaria Zebrydowska
După micul dejun ne-am îndreptăm spre Wadovice, localitatea natală a Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea. Am vizităm casa natală a Sfântului Părinte, transformată acum în muzeu și biserica unde a primit botezul, în această biserică închinată Sfintei Fecioare Maria, îndrumătorul spiritual al grupului, Pr Alexandru Lepădatul a celebrat Sfânta Liturghie. Am făcut pauză la prânz, la desret am ales prăjitura preferată a sfântului părinte. Am vizitat și mănăstirea carmelită un sanctuar mult iubit de către sfântul părinte papa Ioan Paul al II- lea. Am continuat itinerariu cu sanctuarul de la Kalwaria Zebrydowska. Aici se află o icoană a Sfintei Fecioare Maria care a plâns cu lacrimi de sânge. Sfântul părinte Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat de mai multe ori acest sanctuar și și-a exprimat atașamentul față de icoana Sfintei Fecioare Maria. În capela unde se află icoana sfintei fecioare Maria am rostit rozariul de bucurie și rugăciunea de consfințire către sfânta fecioară Maria, am participat și la Adorația Euharistică care a avut loc la altarul principal. Ne-am întors la cazare, am servit cină și la odihnă...mâine ne așteaptă o nouă zi.
Ziua 3 - duminică, 12 mai ǀ Cracovia
După micul dejun am pornit spre Cracovia, capitală din epoca de aur a Renașterii, cu un centru istoric înscris în patrimoniul cultural UNESCO. Este denumită și Perla Coroanei, având ca simbol castelul Wawel, fosta reședință a trei dinastii de monarhi polonezi, având o colecție neasemuită de obiecte de artă și tapițerie flamandă din secolul al XVI-lea. Am vizitat Catedrala Sfinul Stanislaw, Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea a celebrat aici prima Liturghie ca preot la 2 noiembrie 1947. Ne-am bucurat de panorama râului Vistula. Am făcut un tur cu tuc-tuc-ul prin cartierul Kazimir, am participat la Sfânta Liturghie în Biserica Sfânta Maria, cu o arhitectură gotică superbă, construită din cărămidă. Seara ne-am întors la cazare, pentru cină și odihnă. Mulțumim, Domnului pentru această zi minunată!
Ziua 4 - luni, 13 mai ǀ Wieliczka (mina de sare) - Lagiewniki (Sanctuarul Milostivirii Divine)
După micul dejun, ne-am deplasat spre mina de sare Wieliczka, cunoscută ca fiind cea mai veche mină de sare din Europa, de peste 700 de ani şi inclusă în patrimoniul UNESCO. Încăperile din care se extrăgea sarea, culoarele și capelele cu decorațiuni originale se găsesc la adâncimi între 64 şi 135 metri. Sunt impresionante sălile decorate exclusiv cu sculpturi și ornamente săpate în sare cristalină. Am servit prânzul în mină iar apoi am achiziționat diferite lucruri realizate din sare. După-amiază ne-am îndreptat spre sanctuarul Milostivirii Divine, aici Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea a consacrat lumea întreagă Divinei Milostiviri. Am vizitat capela unde se află relicvele Sfintei Faustina, icoana originală a Lui Isus, chilia Sfintei Faustina. Am participat la ora 15.00 la coronița Milostivirii Divine rostită în fața imaginii Lui Isus Milostiv, a urmat apoi Calea Crucii săvârșită de către îndrumătorul spiritual al grupului iar înainte să părăsim Sanctuarul Milostivii am participat la Sfânta Liturghie. Seara am făcut o sesiune de cumpărături iar apoi ne-am întors la cazare pentru cină și odihnă. A fost o altă zi încântătoare atât pentru suflet cât și pentru trup.
Ziua 5 - marți, 14 mai ǀ Cracovia - Zakopane - Cluj-Napoca
După micul dejun, am eliberat camerele, ne-am îmbarcat cu bagajele în autocar și am pornit spre casă pe traseul: Cracovia - Zakopane - Košice - Miskolc - Debrecen - Oradea - Cluj-Napoca. Am făcut un popas la sanctuarul de la Zakopane, construit ca semn de mulțumire în cinstea Sfintei Fecioare Maria de la Fatima, pentru că Ea a salvat viața Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea în atentatul din ziua de 13 mai 1981. Părintele Alexandru Lepădatu a celebrat Sfânta Liturghie de încheiere a pelerinajului iar apoi am avut timp liber pentru servirea prânzului, cumpărături sau plimbare. Am continuat călătoria prin munții Tatra, am cântat, ne-am rugat am urmărite diferite materiale despre viețiile sfinților pe urma cărora am fost. Am avut parte de o călătorie foarte plăcută, seara târziu am ajuns la Cluj-Napoca. Deo Gratias!
Găsiți în filmulețul de mai jos secvențe din pelerinajul nostru:
Comments