top of page

Novenă în cinstea Sfântului Ioan Paul al II-lea

oblic.jpg

     În această novenă vom citi cuvintele Sfântului Ioan Paul al II-lea. Să medităm ceea ce face referință la viața noastră, rugându-ne după intențiile noastre și ale celor dragi.

Ziua I

     Mulțumire pentru sfântul Botez

    Când privesc în trecut, văd cum calea vieții mele, prin mediul înconjurător, prin parohie, prin familia mea, mă conduce către un singur loc: către baptisteriul din biserica parohiala din Wadowice. La acest baptisteriu am primit harul de a deveni fiu al lui Dumnezeu și credința Mântuitorului meu, în comunitatea Bisericii. Părinții, dându-mi numele au vrut să mă pună sub protecția sfântului Carol Boromeu.

     Toate aceste zile se unesc și mă gândesc că rădăcina lor se află în acea primă zi, adică în ziua sfântului Botez; totul pleacă de la acest har, de la acest sacrament ceresc. Botezul este o a doua naștere, naștere de sus, nu mai puțin adevărată și reală decât nașterea la viață pământească. La botez, după cuvintele sfântului Apostol Paul, suntem îngropați în moartea lui Cristos, ca în acest mod să primim participarea la învierea lui. Sfântul al cărui nume îl primim are ca sarcină să ne amintească de faptul că suntem fii ai lui Dumnezeu.

    În sacramentul Botezului se află începutul întregii vocații creștine. Parohia din Wadowice care m-a născut prin botez la viața dumnezeiască, a pus acesteia un fundament puternic.

     Să mulțumim pentru Darul Sfântului Botez cerând harul unei vieți bune.

     Tatăl nostru... Bucură-te Marie... Slavă Tatălui...

     Sfinte Ioan Paul al II-lea, roagă-te pentru noi.

    Rugăciunea zilnică

Ziua a II-a

     Seminarul de acasă

    Pregătirea mea seminarială la preoție a fost într-un fel pregătită în casa părintească, într-un anumit sens au contribuit la aceasta părinții mei, mai ales tatăl meu. Puteam să observ zilnic viața lui care era una severă. A fost militar de profesie, iar când a rămas văduv viața lui a devenit și mai mult o viață de rugăciune continuă. Uneori s-a întâmplat să mă trezesc noaptea și atunci îl găseam pe tatăl meu în genunchi, așa cum îl vedeam în genunchi în biserica parohială. Niciodată n-am vorbit împreună de vocația preoțească, dar acest exemplu al tatălui meu a fost pentru mine un prim seminar, de acasă.

Mă întorc cu gândul și inima și către colegii și colegele mele, atât din anii școlii primare cât și poate mai mult la anii din colegii, căci aceștia au durat mai mult.

     Am o datorie personală de recunoștință față de școala polonă, față de profesori, pe care îi țin minte până astăzi și mă rog pentru ei în fiecare zi. Ceea ce am primit în anii de școală aduce rod până astăzi în viața mea.

     Să ne rugăm pentru o bună educația acasă, în școală și în societatea noastră.

     Tatăl nostru... Bucură-te Marie... Slavă Tatălui...

     Sfinte Ioan Paul al II-lea, roagă-te pentru noi.

     Rugăciunea zilnică

Ziua a III-a

     Demnitatea muncii umane

    Fabrica de sodă ”Solvay” a devenit pentru mine, la un moment dat, un adevărat seminar, deși secret. Am lucrat într-o carieră de piatră din septembrie 1940, iar un an mai târziu m-am mutat la uzina de tratare a apei.

  Mă întâlneam zi de zi cu oameni ce muncesc din greu, am cunoscut mediul lor, familiile lor, preocupările lor, valoarea și demnitatea lor umană. Personal am primit de la ei multă simpatie, știau că sunt student și știau că dacă împrejurările o vor permite, mă voi întoarce la studii. Dar niciodată nu am cunoscut din acest motiv vreo rea voință. M-am împrietenit cu mulți muncitori. Am avut de asemenea ocazia de a vedea cât de mult își manifestă interesul față de religie și câtă înțelepciune (de viață) este în ei.

    De fiecare dată când mă întâlnesc cu muncitori, nu mă pot abține de la mărturisire, cât de mare a fost harul de care am avut parte de a lucra timp de aproape patru ani în cariera de piatră și în fabrică. De atunci, misterul omului a intrat în domeniul meu de reflecție și m-am simțit în mod irezistibil obligat de a apăra demnitatea fiecărei ființe umane.

      Să ne rugăm pentru darul unei munci decente, în special pentru șomeri.

     Tatăl nostru... Bucură-te Marie... Slavă Tatălui...

     Sfinte Ioan Paul al II-lea, roagă-te pentru noi.

     Rugăciunea zilnică

Ziua a IV-a

     Puterea se desăvârșește în slăbiciune

     Oare Cristos nu a vorbit de sămânța care cade în pământ cu scopul de a da roade?

     Oare nu a spus: ”Căci cine vrea să-și salveze viața, o va pierde; cine însă își pierde viața pentru mine, acela o va afla”? (Mt 16,25)

    Dumnezeu mi-a permis să am parte de suferință în timpul ultimelor luni după atac; mi-a permis să trăiesc experiența de avea viața în pericol. Mi-a permis, de asemenea, să înțeleg clar și-n profunzime că este un har special pentru mine însumi ca om, și de asemenea - având în vedere slujirea pe care o exercit ca episcop al Romei și urmașul sfântului Petru - har pentru Biserică. Cristos mi-a dat acest har, că am putut, prin suferință, prin viață și sănătatea care mi-au fost puse în pericol să dau mărturie adevărului lui Cristos și iubirii lui. Chiar aceasta consider a fi un har special - și pentru aceasta mulțumesc în mod deosebit Duhului Sfânt.

    Și eu sunt aici pelerin. Și eu simt profund slăbiciunea mea - și de aceea cu încredere repet cuvintele sfântului Paul: ”Puterea mea se arata în slăbiciune”. Și de aceea, cu o mare recunoștință către Duhul Sfânt mă gândesc la această slăbiciune, pe care Dumnezeu mi-a permis să o trăiesc.

     Să ne rugăm pentru cei suferinzi, ca să nu-și piardă credința și încrederea în ajutorul lui Dumnezeu.

     Tatăl nostru... Bucură-te Marie... Slavă Tatălui...

     Sfinte Ioan Paul al II-lea, roagă-te pentru noi.

     Rugăciunea zilnică

     Rugăciunea zilnică

   Sfinte Părinte, îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că te-a dat Bisericii ca Papa Ioan Paul al II-lea, mulțumesc pentru lucrarea ta apostolică neobosită la toate națiunile lumii, cărora cu zel le-ai predicat Vestea cea Bună a iubirii infinite a lui Dumnezeu pentru noi.

   Mulțumesc, Sfinte Părinte, pentru că ne-ai dat un exemplu de totală încredere în milostivirea lui Dumnezeu și în mijlocirea maternă a Mariei, Maica lui Dumnezeu.

     Obține pentru mine, ca potrivit voinței lui Dumnezeu, să pot primi harul pentru care mă rog ție. Prin mijlocirea ta, fă să obțin dorința ca pe tot parcursul vieții să rămân în urmarea lui Cristos și a Mariei, și să contribui la construirea în țara noastră a împărăției adevărului, iubirii și păcii. Amin.

bottom of page