SFÂNTUL ZILEI

13.02.2014

 

 

Sfinţii Benignus şi Valentin din 13 şi  14 februarie 2014

 

       Dintre cei 18 sfinţi cu numele de Benignus, martirul comemorat astăzi aparţine mulţimii incomensurabile de victime ale ultimei crunte persecuţii anticreştine a lui Diocleţian şi Maximian, la începutul secolului al IV-lea. Foarte puţine sunt datele despre acest sfânt, care s-a născut şi a trăit la Todi, unde a fost hirotonit preot datorită bunătăţii şi corectitudinii sale. A înfruntat în mod curajos tortura şi moartea, iar trupul său, dus de mâini evlavioase, a fost înmormântat de-a lungul străzii ce ducea de la Todi spre Vicus Martis, într-o localitate care a luat numele său şi unde, mai târziu, s-a ridicat o mănăstire benedictină.

         În anul 1904, rămăşiţele pământeşti au fost aşezate în altarul mare al bisericii "Sfântul Silvestru", închise într-o preţioasă urnă de argint, datată din anul 1679. Deşi cultul său nu este prea răspândit, amintirea sfântului Benignus de Todi a fost constantă, cel puţin în biserica tudertină. Dintre ceilalţi sfinţi cu acest nume, trei au fost episcopi (cei mai vestiţi sunt episcopul irlandez de Armagh şi al XX-lea episcop de Milano), şase martiri, şase călugări, un preot scoţian şi un eremit.

       Martirul, ba chiar cei doi martiri cu numele de Valentin, care au trăit amândoi în secolul al III-lea şi sunt comemoraţi la 14 februarie, au dat numele unei tradiţii simpatice, mai ale în ţările anglosaxone: pentru că în evul mediu se considera că în această zi păsările, simţind aerul călduţ de primăvară, începeau să-şi facă cuibul, s-a spus că sărbătoarea sfântului Valentin însemna trezirea anuală a vieţii şi deci iubirea. De aceea sfântul Valentin devine patronul logodnicilor. Dar care Valentin? Preotul roman care a suferit martiriul în anul 286 sau episcopul de Terni, care a avut aceeaşi glorioasă soartă cinci ani mai târziu?

        Primul este prezentat chiar ca prieten al împăratului Claudiu Goticul şi de el însuşi interogat. Răspunsurile sale clare l-au impresionat pe împărat, care adresându-se publicului prezent a exclamat: "Ascultaţi învăţătura înţeleaptă a acestui om!". Dar este oricum trimis la chinuri, pentru că între timp reuşise să-l convertească pe însuşi prefectul Asteriu şi toată familia sa. Martirul a fost înmormântat într-un loc situat de-a lungul căii Flaminia, unde s-a ridicat o biserică dedicată lui.

        Al doilea Valentin, episcop de Terni, în timpul unei şederi la Roma, a convertit un renumit filozof, Craton, şi trei tineri ucenici de-ai lui atenieni, expunându-se prin zelul său denunţării uşoare a păgânilor. Episcopul a fost dus la tribunal şi condamnat la decapitare. Cei trei tineri de curând convertiţi i-au luat atunci trupul la Terni, unde a fost primit cu mare cinste de către înfloritoarea comunitate creştină.

 

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa şi Luigi Giovannini 
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 

 

 

Share on Facebook
Please reload

BLOG