top of page

CUNUNA DE RUGĂCIUNE ÎN CINSTEA SFINTEI RITA, PATROANA CAZURILOR IMPOSIBILE

Pentru ca rugăciunea să fie bine primită, trebuie să îndeplinim câteva condiții, care apoi ne vor ajuta în creșterea spirituală:

  1. Cununa durează 15 joi.

  2. Post în fiecare joi (din timpul cununii) până la orele 12. Bătrânii, bolnavii și copiii, sunt scutiți de post.

  3. În fiecare zi de joi să facem o faptă bună, ajutând un sărac, să iertăm din inimă pe toți cei care ne-au făcut vreun rău.

  4. Spovadă și împărtășanie, ori de câte ori este nevoie.

  5. În fiecare joi fără întrerupere se rostesc rugăciunile și meditația specifică cununii (de la prima joi până la a cincisprezecea joi)

  6. Să ne rugăm mai întâi ca sfânta Rita să-ne dobândească darul credinței și al rugăciunii, să-ne ajute să-l iubim pe Isus și pe Preacurata Fecioară Maria, așa cum ea I-a iubit; iar apoi vom cere harul pe care îl dorim, dar la sfârșitul rugăciunilor să spunem întotdeauna: „Doamne, facă-se voia Ta!”

  7. Răspândirea evlaviei către sfânta Rita.

CINCISPREZECE JOI ÎN CINSTEA SFINTEI RITA

176080444_289315456092845_74173909362132

Joia I -a

Rugăciunea de început

   Alerg cu încredere la tine, sfântă Rita, cea care ești numită sfânta cazurilor imposibile. Te rog, eliberează-mi inima de tulburarea care o apasă și dăruiește-mi pacea sufletului, care suspină neliniștit.

  Pentru că nimic nu îmi aduce mângâiere, mă încred în Tine, cea care ai fost aleasă de Dumnezeu, avocata cazurilor disperate.

   Dacă păcatele mele sunt o piedică în împlinirea rugăciunii, dobândește-mi de la Dumnezeu iertarea.

   Nu îngădui să mai vărs lacrimi de amărăciune, răspunde tu încrederii mele și eu voi face cunoscută puterea și iubirea ta, pentru cei în suferință.

    O, sfântă Rita, cea care îl iubești pe Isus Răstignit, roagă-te pentru mine și dobândește-mi darul pe care ți-l cer... (se amintește intenția pentru care ne rugăm).

Nașterea Sfintei Rita

Bunătatea lui Dumnezeu se revarsă asupra noastră, în măsura în care ne este necesară.

   Adevărul acestor cuvinte l-au experimentat și părinții simpli ai sfintei Rita, în clipa în care nu mai era nicio speranță omenească în inima lor. Ei trăiau retrași și fericiți, în condiții modeste, în localitatea Roccaporena, un sat mic de lângă Cascia, uitat, ascuns între două stânci, ca si cum l-ar apăra.

   Ei erau numiți împăciuitorii lui Isus Cristos, de către consătenii lor, căci demonstrau o iubire deosebită față de aproapele, aducând întotdeauna pacea, atunci când aveau loc neînțelegeri între ei.

   Dar, această bucurie senină, le era tulburată de o tainică durere.

   Ei nu aveau copii. În casa lor nu s-a auzit încă strigătul care este atât de plăcut inimii părinților. De aceea, de multe ori ei s-au rugat lui Dumnezeu cu toată încrederea. S-au împăcat cu gândul că Dumnezeu dorea ca ei să jertfească această dorință.

   Însă, iată reînnoindu-se minunea, care s-a petrecut și-n cazul sfântului Ioan Botezătorul, celor doi soți care erau deja în vârstă. Dumnezeu le-a dăruit o fetiță. Astfel, în primăvara anului 1381, primul strigăt al micuței Margareta, prescurtat Rita, înveselește casa smeriților soți din Roccaporena. Dumnezeu a răsplătit încrederea statornică pe care au avut-o în El.

   Suflete iubit, de câte ori ți-ai pierdut încrederea în bunătatea Tatălui ceresc! De câte ori, înșelat de imaginația Tatălui ceresc! De câte ori, înșelat de imaginația minții tale, te-ai împotrivit voinței lui Dumnezeu, ai așezat un interes al tău sau un obicei păcătos, în fața unei bune inspirații, prin care Domnul vorbea în taină, inimii tale!

   De aici izvorăște nemulțumirea ta, neliniștea care îți ia pacea.

   De aici izvorăsc grijile tale, care te împiedică să te bucuri de ceea ce îți oferă starea ta.

   Dumnezeu reînnoiește periodic, sub ochii noștri, minunatul spectacol al creației, tocmai ca noi, să ne amintim de prezența Sa.

  Astăzi, propune-ți să fii credincios acestui fundamental principiu al vieții creștine și subordonează fiecare faptă, fiecare gând, fiecare dorință a ta, voinței Tatălui ceresc.

*****

Minunea săvârșită de sfânta Rita

Recăpătarea, în mod miraculos, a vederii

   Aveam o vedere foarte bună, până când în anul 1955, luna decembrie, am început să nu mai văd bine. După diverse vizite la medicii oftalmologi, mi s-a pus diagnosticul de cataractă bilaterală. În anul următor, boala înaintase, astfel încât în câteva luni nu mai reușeam nici să scriu, nici să citesc. Medicii nu-mi dădeau nicio șansă la operație.

   Ei au afirmat că urma să-mi pierd în curând vederea, fiind vorba despre cataractă posterioară. Starea mea se înrăutățea treptat, mergeam la medicul oftalmolog, dar răspunsul era mereu același. Mă cuprinsese deznădejdea, având încă trei copii mici, care aveau nevoie de mine.

   Între timp, mă rugam cu mare încredere sfintei Rita, așa cum am făcut și-n alte probleme ce le-am avut. La 7 iulie 1957, am plecat într-un pelerinaj la Sanctuarul din Cascia, unde am cerut cu stăruință harul vindecării, sfintei Rita, sfânta cazurilor disperate. M-am întors acasă, convinsă că sfânta m-a ascultat și așa a fost.

   La 10 iulie, cu inima plină de speranță, în timp ce urcam scările biroului meu, am simțit că ochiul meu era acoperit de un văl foarte subțire și deodată, parcă mi-am pierdut complet vederea. M-am întors la medicul meu, care a rămas surprins să constate că pe neașteptate a avut loc dezvoltarea cataractei la ochiul mai sănătos.

   El, care mă controlase cu puține zile înainte și nu a găsit nimic nou, nu reușea să creadă ceea ce se întâmplase și vroia părerea unui specialist de faimă.

   Am mers la Napoli, la Prof. Lo Cascio, m-a asigurat că în câteva luni m-aș fi putut opera. Bucuria mea a fost de nedescris și întorcându-mă la medicul meu, i-am povestit harul primit.

    După câteva luni s-a înrăutățit și starea celuilalt ochi și am fost trei luni de zile, complet oarbă.

   În anul 1957, la jumătatea lunii noiembrie, m-am operat la ochiul drept. Operația a reușit și mi-am recăpătat vederea. Când am reînceput să scriu și să citesc, plângeam de bucurie și niciodată nu am încetat să-i mulțumesc sfintei Rita.

   Voi trăi, rugându-mă și iubind Inima Preasfântă a lui Isus, pe sfânta Fecioară Maria și pe sfânta Rita, care până la moarte îmi va fi patroană.

Argenziano Maria

Benevento, 9 iunie 1959

   Propunere – Examinează-ți felul tău de a trăi de până acum și dacă nu ai avut încredere în Dumnezeu, propune-ți de acum, să împlinești doar voia Sa cea Sfântă.

*****

Rugăciune

   O, sfântă Rita, floare rară care ai crescut în grădina mistică a Bisericii, care ai fost dăruită părinților tăi, ca răsplată a abandonării lor în voia lui Dumnezeu, dobândește-ne și nouă această prețioasă virtute, ca prin renunțarea la voința noastră, să putem, cu senină încredere, să îndeplinim cu statornicie voia lui Dumnezeu.

De 3 ori Tatăl nostru..., Bucură-te Marie..., Slavă Tatălui... , Litania în cinstea sfintei Rita

Joia a II -a

COPILĂRIA SFINTEI RITA

   Este frumoasă copilăria și tinerețea fiecărui om, datorită prospețimii, nevinovăției și candorii, care le împodobesc. Să ne gândim cu ce haruri, cu ce suavitate a înzestrat-o Dumnezeu pe aleasa Sa slujitoare, chemată la un înalt grad de sfințenie. Astfel de semne i-au impresionat pe părinții săi, care vedeau prezența lui Dumnezeu, în fiecare întâmplare ce se petrecea cu fetița lor iubită.

   Din vechea tradiție aflăm că, fiind în leagănul său, a fost văzută o albină care se rotea în jurul gurii sfintei Rita, ușor închisă și care îi așeza pe buze, picături de miere.

   Domnul, care se folosește de lucruri mici pentru a ne avertiza, a vrut în acest fel să pună în lumină, nevinovăția pe care Rita, în mijlocul multelor încercări din viața sa, o va arăta, prin cuvinte și fapte. Prin prezența albinei, a vrut să arate curăția pe care ea și-o va păstra, până la moarte.

   Ne putem imagina bucuria micuței Rita, când a pronunțat pentru prima dată numele lui Isus sau când a simțit mângâierea primei rugăciuni.

   În sfârșit, ce stări sufletești putea avea ea, când descoperea treptat, adevărurile Credinței.

******

   Suflete iubit, gândește-te că și tu într-o zi, chiar dacă nu ai avut parte de semne deosebite, atins de harul ceresc, ai fost curat ca și acele suflete care îl văd pe Dumnezeu. Și tu te-ai bucurat, când ai pronunțat pentru prima oară numele lui Isus, te-ai emoționat când, pentru prima oară ai învățat să-L iubești.

   Acum nu se mai întâmplă așa? Timpul a trecut peste tine și a lăsat urme dureroase. Nevinovăția a dispărut și au rămas doar urmele păcatului. Înfăptuirea binelui nu te mai atrage, iubirea nu te mai aprinde, nădejdea nu îți mai surâde. Totul este rece, totul este mort în jurul tău și nu știi cum să te ajuți, nu găsești curajul și tăria să te ridici.

   Și totuși, suflet iubit, în taina inimii tale, rămâne o licărire de speranță. Există încă o luminiță care se poate înflăcăra. Această speranță, această luminiță, te-au condus în această zi în Biserică.

   Isus este Cel care îți vorbește în taină, El te cheamă, El vrea să-ți dăruiască bucuria senină din trecut. Isus se apleacă cu iubire asupra sufletelor care se întorc la El, plângând și încrezătoare că vor regăsi pacea, în Inima Sa.

MINUNE SĂVÂRȘITĂ DE SFÂNTA RITA

Pentru harul primit, își consacră fetița sfintei Rita

   Cu o lună în urmă, în 24 octombrie, am așezat pe o măsuță o cratiță care conținea sodă dizolvată în apă. Fetița mea de trei ani, a luat cratița, crezând că este în ea apă, a turnat într-un pahar și a băut. Auzind strigătele ei, mi-am dat seama că a băut sodă.

   Imaginează-ți disperarea mea. Am luat-o și am aplecat-o, încercând să o fac să vomite ceea ce băuse și așa s-a întâmplat. Imediat i s-au umflat limba și buzele. Nu mai scotea niciun cuvânt. Din expresia fețelor celor prezenți, înțelegem că fetița foarte probabil, nu ar mai fi putut fi salvată, căci soda produce arsuri mortale.

   În acea stare de disperare m-am rugat sfintei Rita, căreia îi sunt devotată, să-mi salveze fetița.

   Între timp a sosit medicul, care i-a controlat gura și a spus că soda i-a produs arsuri de gradul trei și umflătura era atât de mare, încât putea muri sufocată. Medicul i-a acordat primele îngrijiri și eu am început novena la sfânta Rita. Timp de patru zile, fetița a rămas în aceeași stare, fără să vorbească, fără să înghită o picătură de apă. Eu continuam să mă rog cu încredere sfintei Rita și eram singură că-mi va dobândi harul.

    A cincea zi, fetița a început să-și miște buzele și să articuleze niște cuvinte, dar incapabilă să spună ceva corect. Așa, până în a treisprezecea zi, singura ei alimentație fiind, din când în când, o picătură de apă îndulcită.

    Era Prima Vineri din lună și eu cu inima frântă am mers la biserică și m-am rugat sfintei Rita să-mi dobândească harul, adică să poată mânca fetița mea. Ce har mi-a dăruit Domnul în acea dimineață, prin mijlocirea Sfintei Rita!

    Întorcându-mă acasă, mi-am găsit fetița cu o felie de pâine în mână și când m-a văzut a spus: „Pot să mănânc, mamă! Sunt vindecată!”

    Imaginați-vă bucuria mea. Sfânta Rita, încă o dată mi-a dat dovada puterniciei sale mijlociri, la Dumnezeu. Fiindu-i recunoscătoare pentru toată viața, trimit fotografia fetiței mele, pe care am consfințit-o sfintei Rita.

Rosaria Ciccopiedi

Cariati Marina, 14 decembrie 1960

*****

Propunere – Dacă nu te poți prezenta în fața lui Isus cu veșmântul nevinovăției, atunci apropie-te de El, smerit și cu părere de rău pentru păcatele săvârșite.

Rugăciune

   O, minunată sfântă Rita, căreia Dumnezeu ți-a dăruit semne vizibile ale iubirii Sale, O, nevinovat crin al curăției, a cărei mireasmă și astăzi umple de admirație, dobândește-ne și nouă de la Dumnezeu, celor care umblăm în această lume atât de păcătoasă, frumoasa virtute, ca să putem păși pe drumul spinos, fără a ne lăsa atinși de păcat. De câte ori, noi pătăm nevinovăția primită prin Sacramentul Botezului! Dar, prin căința noastră sinceră, unită cu mijlocirea ta, nădăjduim să fim iertați de Dumnezeu.

    De 3 ori Tatăl nostru..., Bucură-te Marie..., Slavă Tatălui... , Litania în cinstea sfintei Rita  

Joia a III -a

RITA ADOLESCENTĂ

    Asemenea unei flori crescută lângă un limpede izvor, care sub ocrotirea razelor soarelui, își întărește rădăcina și își desface petalele parfumate, zâmbind la cer, tot așa micuța Rita, sub ocrotirea și exemplul bunilor săi părinți, hrănită în mod intim de harul dumnezeiesc, creștea în ani și în virtute, în fiecare zi devenind tot mai deschis față de cei care o cunoșteau. Modestă, simplă în îmbrăcăminte, senină și cu un frumos fel de a vorbi, evlavioasă și înțelegătoare, devine curând, nu numai în casa sa dar și în jur, îngerul mângâietor al tuturor săracilor din Roccaporena.

   Tradiția spune că, încă din fragedă copilărie, ea obișnuia să împartă în fiecare săptămână săracilor a anumită cantitate de pâine și alte lucruri, atât cât îi permiteau condițiile modeste din casă.

   Din iubirea față de Isus, înaintea Căruia petrecea în fiecare zi mult timp în rugăciune, izvora iubirea sa pentru săraci, în fiecare dintre ei văzând persoana Învățătorului dumnezeiesc.

   Aceste două mari iubiri ale ei, iubirea lui Dumnezeu și a aproapelui, erau singurele care făceau să-i bată inima sa feciorelnică, căci Rita adâncită în rugăciune, după ce s-a dăruit contemplării Celui Răstignit, nu găsea altceva pentru inima sa înflăcărată de iubire, decât să se ocupe de nevoile și durerile aproapelui.

*****

   Suflete iubit, ce amară mustrare este pentru eul tău capricios, pentru răceala ta, iubirea Sfintei Rita! Iubirea pe care tu o areți Domnului prin faptele sfinte, este foarte slabă, dacă ea nu sufocă în inima ta niciuna din ambițiile tăinuite, dacă nu îți inspiră milă față de suferințele aproapelui, dacă nu îți aprinde în suflet nicio dorință de a trăi o viață mult mai evlavioasă. Iubirea învinge totul!

Dacă această iubire va avea anumite interese și va fi legată de plăcerile acestei lumi, tu vei face inutile faptele credinței și ale carității. Însă, dacă această iubire va fi rodul rugăciunii, atunci vei prețui la dreapta lor valoare și jertfele pe care le cere exercițiul carității și cu ea vei distruge orice sămânță a păcatului, orice stare de oboseală și plictiseală.

   Roagă-te, suflet iubit, ca sfânta Rita să-ți inspire o parte din acea înflăcărată iubire a ei pentru Dumnezeu și din acea caritate delicată și statornică care, înflorind în inima sa feciorelnică, a întovărășit-o ca o mireasmă a Raiului, până când a murit.

MINUNEA SĂVÂRȘITĂ DE SFÂNTA RITA

Un dublu har, dobândit prin mijlocirea sfintei Rita

   După inundația din luna mai a anului trecut, acoperișul casei mele s-a distrus și apa pătrundea prin fisurile acestuia. Pentru mine era o mare preocupare, căci nu aveam posibilitatea să-l repar. Am deja o vârstă înaintată și locuiesc cu o mătușă bătrână de 92 de ani și nimeni nu se gândește la noi.

   Singura mângâiere a noastră este rugăciunea, prin care încredințăm problemele după ora șase, am încredințat Fecioarei Maria și Sfintei Rita, acoperișul periculos.

   Mă aflam în timpul rugăciunii, când am simțit inspirația să ies și să adun hainele, pe care le pusesem la uscat pe balcon. Nu mi-am urmat imediat această simțire, dar glasul interior mă îndemna să o fac și am ieșit, adunând hainele încă umede. După numai 10 minute, de abia intrasem în casă și aceasta a fost zguduită, ca de un cutremur. Partea de sus a casei, ieșită în afară, lată de 60 cm și lungă de 15 metri, se prăbușise și devenise o grămadă de cărămizi.

  Am scăpat printr-o minune. Au venit pompierii să adune totul, au venit și autoritățile și ne-au obligat să ne mutăm, căci și acoperișul era în pericol. Ni s-a oferit temporar un loc într-o școală, fiind vacanță. Aici a început pentru noi o perioadă dureroasă.       Mătușa mea s-a îmbolnăvit având o infecție și eu nu-i puteam oferi în acea situație tristă, nici măcar necesarul. Hrana noastră erau doar lacrimile și nicio ușă la care am bătut pentru a primi ajutor, nu ni s-a deschis.

   Disperată, am început în cinstea Sfintei Rita o novenă, rugând-o să aibă milă de noi, să ne ajute, mai ales că se apropia începutul școlilor și deci, trebuia să ne găsim un alt loc. M-am aruncat la picioarele Crucii, care se afla în sala unde stăteam și L-am rugat pe Isus Răstignit prin mijlocirea Sfintei Rita, să ne ajute înainte de terminarea novenei.

   În a opta zi a acelei binecuvântate novene, s-a oprit la ușa noastră o mașină. Era o prietenă de-a mea, pe care nu o mai văzusem de 38 de ani și căreia nu-i scrisesem. Ea a venit la mine și văzând casa cum arată, imediat, pe cheltuiala ei, a reparat-o. Această dragă prietenă a mea, căreia îi port o veșnică recunoștință, a fost pentru noi, semnul Divinei Milostiviri și Sfânta Rita mi-a transmis-o, ca pe un înger, în clipa în care eram îndurerată.

Teresina Bueti Leone 

Favazzina (R. Calabria), 16 octombrie 1960

*****

   Propunere – Examinează-te și dacă găsești mari lipsuri în îndatoririle tale de iubire față de aproapele, astăzi, din iubire pentru Dumnezeu, să dai de pomană primul sărac pe care îl vei întâlni.

RUGĂCIUNE

   O, sfântă Rita, care din copilărie L-ai iubit pe Dumnezeu, cu o iubire înflăcărată și de la Isus Răstignit ai primit primele lecții ale iubirii aproapelui, învață-ne și pe noi, care suntem atrași de iubirea pământească, adevărata iubire, care răsplătește sufletul, care nu lasă amărăciuni și lacrimi și îmbogățește cu merite, voința noastră.

   Noi am vrea să ascultăm inspirația bună pe care ne-o trimite Dumnezeu, dar cuprinși imediat de obiceiurile noastre rele, frângem orice propunere bună. Mijlocește pentru noi să fim hotărâți  în propunerile noastre, învață-ne să gustăm din delicata iubire pentru Dumnezeu și pentru aproapele, pentru a fi cuprinși de acest foc dumnezeiesc și să nu ne mai întoarcem niciodată la plăcerile trecătoare și josnice, ale iubirii pământești.

De 3 ori Tatăl nostru..., Bucură-te Marie..., Slavă Tatălui... , Litania în cinstea sfintei Rita

Joia a IV-a

RITA, SOȚIE EXEMPLARĂ

   Anii tinereții sfintei Rita treceau, fiind ocupată cu rugăciunea, cu împlinirea faptelor bune și treburilor casnice. Ea îi iubea pe părinții săi mult, ajutându-i în tot ce aveau nevoie, dar simțea și o vie dorință pentru singurătate. A primit de la dânșii o cameră în care să se retragă uneori în tăcere și să mediteze.

   Astăzi, cine vizitează căsuța sfintei Rita, care acum este transformată în capelă de rugăciune pentru cei din satul ei, poate să se gândească la viziunile ei, la întâlnirile dumnezeiești, prin care sfânta a trăit clipe de fericire, în acel loc sfânt.

   Cu o astfel de pregătire, Dumnezeu a vrut să o întărească pe Rita pentru teribilele încercări care o așteptau. Dorința Ritei era să intre călugăriță în mănăstirea surorilor Augustiniene, în Cascia. Dar, voia Domnului era alta, chiar dacă I-a plăcut sfânta sa dorință. El a vrut să încerce sufletul frumos al Ritei. Preocupați de bătrânețea lor, părinții s-au gândit să-i caute un soț. Dorind să o aibă pe Rita cu ei, n-au fost de acord să intre în mănăstire. Nu au fost de ajuns lacrimile și rugăciunile, Rita trebuia să accepte voința părinților. Era foarte mare jertfa impusă. Dar era tot atât de mare răbdarea și resemnarea.

   Nu au lipsit greutățile în viața sa conjugală. Le-a acceptat și le-a suportat cu blândețe, cu umilința feței și a inimii, cu delicatețea și prudența feței și a inimii, cu delicatețea și prudența unei tăceri lăuntrice, tăcere în care ea striga mai tare și mai încrezătoare la Dumnezeu. Prin statornicia și delicatețea sa, treptat, caracterul rău al soțului s-a armonizat tot mai mult cu al ei, pe culmile iubirii față de dumnezeu și de aproapele. Amândoi au putut să se bucure de o iubire reciprocă, într-o familie morală, simplă, bună.

   Câte învățături are acest episod din viața sfintei Rita! De admirat este ascultarea de voia părinților, chiar dacă această ascultare însemna pentru ea, cea mai mare jertfă a vieții! Bunătatea ei a fost eroică, în fața tuturor încercărilor.

   Suflet iubit, tu cum te comporți în fața rănirilor, care ți se aduc prin cuvinte, din partea altora? Știi să-ți stăpânești bătăile inimii, să-ți învingi furia caracterului? Accepți corectările celor care vor să te îndrepte? Sfinții au înțeles învățătura lui Isus: Învățați de la Mine, căci sunt blând și smerit cu inima și cu blândețe, cu iubire, cu răbdare, au cucerit suflete.

MINUNEA SĂVÂRȘITĂ DE SFÂNTA RITA

Mi-a salvat copilul, bolnav de meningită

   Micul meu Giorgio, de numai 5 ani, s-a îmbolnăvit de meningită în formă gravă, cu complicații ale pielii. A fost internat în spitalul din Foligno, în secția izolată, timp de o lună de zile, dar toate îngrijirile ce i-au fost acordate erau zadarnice și a fost transportat la spitalul din Perugia. Am încercat disperată cu orice preț, să-mi salvez micuțul, atât prin rugăciune, cât și cu mijloacele științei umane, dar, când știința umană a rezultat a fi neputincioasă, m-am adresat sfintei cazurilor imposibile.

   Am trimis o ofertă de bani la Orfelinatul fetițelor din mănăstirea sfintei Rita din Cascia, cerând să se facă rugăciuni. Copilul meu, care se afla în pragul morții, devenise și orb și nu mai dădea semne de viață, dar în delirul lui, o invoca cu expresii emoționante pe sfânta Rita, cerându-i să-l salveze.

   Pentru inima mea de mamă era un chin, mă rugam și îndemnam și pe alții să se roage la sfânta Rita și ea a vrut să asculte smeritele rugăciuni ale unei mame îndurerate și ale unui copil, care suferea mari dureri.

   Au trecut cincisprezece zile și copilul mi-a cerut insistent să-l duc acasă, în pătuțul său. Aproape de patul micuțului muribund, disperată, n-am putut să nu-i îndeplinesc dorința și chemând ambulanța, l-am dus acasă.

   După câteva zile, copilul a început să se miște și să dea semne de viață. Pe neașteptate a spus: „Rugați-vă, rugați-vă cu încredere, cereți-i sfintei Rita, să nu mor!”

   Din acea zi am intensificat rugăciunile și sfânta Rita ne-a ascultat. Micuțul, puțin câte puțin, a început să fie mai bine și acum este în afara oricărui pericol, este cu noi și se bucură de iubirea familiei sale.

   Toată recunoștința mea sfintei Rita, precum și familiei și în particular, a micuțului vindecat. Așa cum am promis, m-am dus la picioarele sfintei cu copilul, pentru a-i mulțumi.

Irema Mazzoli 

Campello sul Clitunno, 22 noiembrie 1962

*****

Propunere – Suportă cu răbdare orice contrarietate care ți se întâmplă în această zi, gândindu-te că Domnul încearcă pe cel care îl iubește.

RUGĂCIUNE

   Cât de frumos este exemplul tău, o blândă și eroică sfântă Rita! Cât ești de admirată în acele încercări prin care ai trecut, tocmai în cei mai frumoși ani ai tinereții! Tu ai înțeles din timp, cuvintele lui Isus: Fericiți cei ce plâng, că aceia vor fi mângâiați. Fericiți cei prigoniți pentru dreptate, că a acelora este Împărăția cerurilor și tu dorind cerul, ai îmbrățișat surâzătoare Crucea.

   Nici nouă nu ne lipsesc crucile, dar ne lipsește răbdarea, pentru a le accepta din mâna lui Dumnezeu. Te rugăm, prin suferințele tale, să ne dobândești de la Dumnezeu adevărata răbdare creștinească, ca să primim toate suferințele pe care Lui îi va plăcea să ni le trimită, pentru binele nostru și să câștigăm astfel, roadele vieții veșnice.

De 3 ori Tatăl nostru..., Bucură-te Marie..., Slavă Tatălui... , Litania în cinstea sfintei Rita

Joia a V-a

RITA, MAMĂ CREȘTINĂ

   În mijlocul încercărilor prin care a trecut în timpul căsniciei, Domnul a mângâiat-o de două ori pe sfântul Rita, cu darul maternității. O mamă sfântă este cu adevărat un înger, care nu are asemănare pe pământ.

   Acum, când pacea s-a așternut în casă, prin convertirea soțului ei, Rita s-a dăruit deplin educației copiilor. Ea a vrut ca prin exemplul său, să trăiască și ei o viață creștină și a folosit mijloacele cel mai delicate ale sentimentului matern, să formeze sufletele băieților ei, să devină evlavioase, ascultătoare și modeste.

   Nu a fost ușor nici pentru ea. Era nevoie de o continuă muncă de formare, ca acele mici flori să nu se deschide spre rău. Dar mai mult decât a fi încrezătoare în puterea sa, Rita i-a încredințat Harului dumnezeiesc, consacrându-i lui Dumnezeu.

   Pentru ca oferta ei să reușească, s-a rugat cu și mai mare înflăcărare, lăsându-se în voia lui Dumnezeu și a înmulțit faptele bune și de ispășire.

   Despre ea se poate spune cum s-a spus despre mama sfântul Grigore de Nazians.

  Atât de bine îndeplinea munca în casă și dorințele familiarilor, încât părea că nu are timp să se ocupe de cele crești. Și totuși, era atât de evlavioasă, încât părea că ar fi străină față de orice problemă familiară.

   Suflete iubit, dacă ești mamă, înțelegi măreția misiunii tale? Ai acceptat maternitatea cu acel spirit creștinesc, resemnat și hotărât, care le face pe mame niște eroine? Iubești tu creaturile, pentru că au un trup frumos sau pentru că au o armonie a membrelor sau o frumusețe a surâsului, mai mult decât frumusețea sufletului lor și curăția inimilor lor? Ai avea puterea sufletească să vrei ca, copiii tăi să moară nevinovați, decât să-i vezi sclavii păcatului sau a viciilor?

   Și dacă nu ești mamă, gândește-te că toți pe pământ avem o misiune de îndeplinit, încredințată nouă de Dumnezeu. Pentru toți sosește clipa jertfei și a încercării, de la toți se cere un exemplu bun, o mărturie de edificare pentru aproapele. Fericit cel ce are întotdeauna, sufletul gata de jertfă! Fericit cel ce are inima deschisă, pentru a auzi glasul iubirii și al îndatoririi!

MINUNE SĂVĂRȘITĂ DE SFÂNTA RITA

Vindecarea unei fetițe, care se găsea într-un caz disperat

   Într-o dimineață, când am intenționat să-i fac baie micuței mele Jennie, am observat că abdomenul ei era umflat. Am fost foarte preocupată și fără să mai pierd timpul, am dus-o la un specialist. Mi-a spus că trebuia operată urgent.

   Am dus-o la spital, i s-a făcut intervenția, dar mă aștepta o mare deziluzie. Medicul chirurg mi-a spus că a deschis-o, fără să poată face nimic, că boala avansase mult și fetița trebuia să moară. Inima mea era disperată, m-am adresat unui alt specialist și acesta mi-a dat o fărâmă de speranță, gândindu-se să facă niște tratamente.

   Între timp, o soră de-a mea mi-a trimis pulbere din vița-de-vie pe care sfânta Rita a udat-o, pe când trăia și petale de trandafir din trandafirul miraculos, îngrijit tot sfânta Rita. Am așezat totul pe partea bolnavă a micuței și am scris imediat la Sanctuarul din Cascia, Italia, cerând rugăciuni călugărițelor și fetițelor orfane de acolo. Și noi în familie am intensificat rugăciunile, implorând minunea și sfânta Rita nu a întârziat să ne asculte. Terminat tratamentul, specialistul mi-a spus că se putea face intervenția și imediat a și avut loc.

  După numai opt zile, am putut să o aducem acasă pe micuța noastră, complet vindecată. Bucuria noastră este mare, dar recunoștința față de sfânta Rita este imensă. Cum am promis, trimit oferta, cu rugămintea de a publica dobândirea acestui har.

Familia Parisotto 

 

Guelph, Onatario (Canada), 23 octombrie 1961

*****

Propunere – Urmând exemplul sfintei Rita, să fii pentru cei din familia ta un exemplu bun și dacă nu sunt încă convertiți, să te rogi cu și mai mare încredere lui Isus și Fecioarei Maria, să-i consfințești lor.

 

RUGĂCIUNE

   Oglindă a tuturor virtuților, mărită sfântă Rita, tu care ți-ai îndeplinit misiunea de mamă încredințată ție de către Domnul, încrezătoare în ajutorul Său și ai răbdare cu o tărie creștinească toate încercările prin care ai trecut, ajută-ne și pe noi să ne îndeplinim cu sfințenie îndatoririle noastre, mai ales acelea care cer renunțarea la voința noastră.

   Fă ca în casele noastre să domnească armonia, pacea, buna înțelegere. Să nu se întâmple cumva, ca din cauza noastră, ceilalți să se îndepărteze de calea binelui, ci ei să vadă în trăirea noastră, încă un semn, pentru a-L sluji cu sfințenie pe Domnul.

De 3 ori Tatăl nostru..., Bucură-te Marie..., Slavă Tatălui... , Litania în cinstea sfintei Rita

Joia a VI-a

RITA VĂDUVĂ

   Viața noastră pe acest pământ trece, având parte și de mângâierile lui Dumnezeu și de prigonirile acestei lumi. Bucuriile, stările intime de fericire, pe care sfânta Rita le avea din unirea inimii sale cu harul lui Dumnezeu, în curând s-au transformat în amărăciune, printr-o neașteptată schimbare.

   Viața sa familiară a fost frântă de o tragedie sângeroasă.

   Într-o zi, s-a răspândit vestea că soțul Ritei a fost omorât. Ce lovitură cruntă pentru inima ei! Îmbrățișându-și copiii, deveniți pe neașteptate orfani, ea a putut vedea haina plină de sânge a soțului ei, fără să aibă în inimă vreun gând de ură sau de răzbunare, contra ucigașilor, căci trăind în comuniune cu Isus Răstignit, a învățat să iubească și să ierte.

   Dar această stare de liniște a sufletului, în fața unei dureri de nemângâiat, nu o aveau băieții săi, care de acum fiind mărișori, au jurat să răzbune familia și grăbeau ziua acestei răzbunări. Mama știe să citească în inima propriilor copii mai bine decât oricine altcineva. Și Rita, își dădea seama cu teamă, cum ura creștea în fiecare zi în sufletul copiilor săi. Ea a încercat prin orice mijloc să îndepărteze de la ei această dorință, să șteargă orice amintire a ceea ce s-a întâmplat. Dar în zadar, cu sângele patern, curgea în vinele tinerilor, dorința de răzbunare.

   Atunci, mama eroică a recurs la jertfa supremă. A îngenunchiat în fața Crucii și a spus plângând: Doamne, înainte ca acești copii ai mei să-și păteze mâinile cu sângele ucigașului tatălui lor, cheamă-i la Tine!

   Cine poate spune, ce luptă mare a avut în suflet sfânta Rita, înainte să formuleze eroica rugăciune.

  Suflet iubit, ce rușine, ce mustrare pentru tine, care nu numai că combați, dar ai sentimente de ură și răzbunare, pentru o mică contrarietate, pentru o mică jignire, care îți vine din partea aproapelui!

   Când îți simți sufletul tulburat și gânduri de tulburare apar în mintea ta, îngenunchează ca și sfânta Rita în fața crucii și jertfește-I Lui Isus, pornirile tale rele.

MINUNE SĂVÂRȘITĂ DE SFÂNTA RITA

Se vindecă prin mijlocirea sfintei Rita

   De aproape douăzeci de ani am suferit de pietre la rinichi. Cu toate tratamentele făcute, nu eram mai bine, din contră, din zi în zi durerile mele erau tot mai mari. Medicul meu m-a sfătuit să mă internez în spitalul civil din Lecce, pentru a-mi face o radiografie. M-am internat în luna februarie. Prin diferite radiografii, a rezultat că sub una dintre pietre s-a format o pungă de puroi și rinichiul stâng nu mai funcționa.

   Trebuia să fiu operată, dar cum aveam o temperatură mare în acea zi, doctorii au spus că trebuie așteptat, până scade temperatura.

   Într-o dimineață, soțul meu a venit ca de obicei la mine și mi-a adus o iconiță cu sfânta Rita, cu pulbere binecuvântată. Când mi le-a adus, eu mă aflam într-o stare gravă și foarte slăbită, căci refuzam orice fel de mâncare.

   Am așezat pulberea pe noptieră. După câteva ore, întorcându-mă, am văzut iconița sfintei Rita și mi-am amintit de pulbere, am înghițit-o imediat cu mare încredere, în timp ce mă rugam sfintei.

   Am început să am dureri și mai puternice și cum mă gândeam că boala s-a agravat, mă gândeam și la faptul că trebuia să-mi părăsesc pentru totdeauna familia. După puțin timp, am simțit un puternic îndemn să cobor și am reușit să elimin o mare piatră, cu o mare cantitate de puroi.

   Doctorii au constatat, că starea mea s-a ameliorat puțin, dar au hotărât că intervenția era necesară. Înainte de a mă opera mi-au făcut o nouă radiografie. Ce mare le-au fost uimirea când au observat că totul dispăruse. Medicii au confirmat că era vorba despre o minune și peste câteva zile m-au externat, complet vindecată.

   Recunoscătoare sfintei Rita, pentru a răspândi devoțiunea față de ea, doresc să se publice harul dobândit.

Leone Cristina

Salice, 3 iunie 1959

*****

Propunere – Cercetează-te și dacă găsești în inima ta vreun sentiment de ură sau răzbunare, renunță la el, din dragoste pentru Dumnezeu.

RUGĂCIUNE

   O, eroică sfântă Rita, de unde ai avut tăria să reziști în marea încredere, care lovea în sfințenia sentimentelor tale? De unde ai avut atâta curaj, să dorești moartea copiilor, în locul păcatului lor?

   Acel Isus Răstignit pe care tu L-ai contemplat cu iubire, acel spin care ți-a străpuns fruntea, făcându-te părtașă la durerea Lui, ne descoperă misterul eroismului tău.

De 3 ori Tatăl nostru..., Bucură-te Marie..., Slavă Tatălui... , Litania în cinstea sfintei Rita

Joia a VII-a

Intrarea sfintei Rita în mănăstire

   Adâncită în durerea și amintirile ei, sfânta Rita, singură fiind acum în lume, nu găsea altă mângâiere decât în reculegere și în rugăciune.

  Deasupra caselor din Roccaporena se înălță impunătoare o stâncă, unde sfânta Rita mergea des să se roage. Aici, în tăcerea solemnă a naturii, ea se dăruia cu totul contemplării mărețiilor lui Dumnezeu, uitând de tot ce era pământesc.

   Rugându-se, în inima ei devenea tot mai puternică dorința de altădată, aceea de a intra în mănăstire. Acum nu mai era niciun obstacol. S-au rupt toate legăturile care o țineau lângă familie în timpul vizitelor dese pe care le făcea la biserica închinată sfintei Maria Magdalena din Cascia, simțea cum această dorință devenea tot mai puternică, astfel încât, convinsă că aceasta era voia lui Dumnezeu, a cerut călugărițelor augustiniene din acea mănăstire, să o primească.

   Cerere ei a fost de nenumărate ori respinsă, căci înainte trebuia să se stingă neînțelegerile care i-au răpit soțul și i-au persecutat copiii. Atunci când ar fi domnit iarăși pacea în Cascia, atunci i s-ar fi deschis ușa mănăstirii.

   Legenda povestește că într-o noapte, în timp ce se ruga, îi apare sfântul Ioan Botezătorul, împreună cu sfinții Augustin și Nicolae de Tolentino, patronii săi particulari, care asigurând-o că rugăciunea i-a fost ascultată, au invitat-o să îi urmeze.

  Ascultătoare, a mers pe urma pașilor celor trei sfinți, care au condus-o pe căi neobișnuite și în mod misterios, până la ușa mănăstirii din Cascia și cu ușile închise au introdus-o în mănăstirea augustiniană.

   Călugărițele, în fața unui eveniment atât de miraculos, depășind mai întâi uimirea, au recunoscut mâna lui Dumnezeu și au primit-o cu bucurie pe Rita, în comunitatea lor.

   Sfânta Rita a readus pacea printre locuitorii din Cascia și a dobândit astfel, intrarea printre călugărițele augustiniene.

 *****

   Suflete iubit, admiră căile tainice ale Domnului! Te uimești că trebuie să străbați calea ta printre continue contrarietăți și nu te gândești că aceea este calea care te conduce la Dumnezeu! Nu știi că Dumnezeu a hotărât pentru fiecare dintre noi o cale, foarte clară și sigură, chiar dacă nu întotdeauna, ușoară și netedă? Ai grijă să nu te opui acestui plan dumnezeiesc, să nu te abați de la ei, pentru a urma capriciul tău! Atunci, părăsind această cale trasată pentru tine, te vei îndrepta sigur spre ruină.

   Să știi să te încrezi suflet iubit, cu mare dăruire și cu mare încredere în Providența Divină. Ea îi ajută întotdeauna pe cei care știu să aștepte cu iubire. Dacă sfânta Rita s-ar fi pierdut cu sufletul, după ce a suportat atâtea refuzuri, nu ar mai fi avut marea mângâiere să vadă răsplătită sfânta sa dorință.

MINUNE SĂVÂRȘITĂ DE SFÂNTA RITA

Scăpată de la moarte sigură, rugându-se sfintei Rita

   Îmi începusem ca de obicei munca după amiază, care consta în transportul de material obținut din săpăturile din interiorul combinatului electrochimic din Terni până pe culmea ce se afla deasupra râului Nera.

Când am ajuns în momentul descărcării, am pus în funcție remorca mașinii și m-am apropiat de marginea locului de unde trebuia să cadă încărcătura în râu. Dar evident, am apropiat prea mult mașina de margine.

   După ce am rămas suspendat câteva minute în gol, mașina a căzut 40 de metri în jos rostogolindu-se încă vreo 10 metri. S-a oprit la mică distanță de apa care curgea cu mare presiune în acel loc.

În momentul dezastrului mi-am dat seama ce s-a întâmplat și m-am rugat patroanei mele sfânta Rita, deschizând ușa cabinei. Dar nu am reușit în timp, să ies. Am fost aruncat afară din cabină, împreună cu câteva perne ce se aflau în interior. Apoi nu am mai văzut și nu am mai simțit nimic.

   Câțiva muncitori care au asistat neputincioși la toată scena, după ce au coborât, m-au găsit leșinat, deasupra pernelor, la câțiva metri distanță de mașină. Am avut ușoare răni la cap și la un picior, dar nu mi s-a întâmplat nimic grav.

   Sunt sigur că sfânta Rita, pe care am chemat-o cu încredere, m-a salvat de la o sigură și groaznică moarte, făcând ca pernele să atenueze lovitura și nu a permis să cad nici măcar în râu...

   Doresc să exprim în mod public sfintei Rita, recunoștința mea, pentru că mi-a dobândit un așa har și să mă încredințez acum și întotdeauna, grijii sale materne.

Gino Brizi

Nera Montoro, februarie 1959

 *****

Propunere – Să fii statornic în dorințele bune și când te simți tulburat de îndoială și neîncredere, cere lui Dumnezeu, lumină și sfat.

RUGĂCIUNE

   O, sfântă Rita, iată dorințele tale încununate! În mod miraculos, domnul a vrut să răsplătească statornicia ta, încrederea mare pe care ai avut-o în El!

  De ce oare, noi suntem atât de departe de exemplul tău, atât de nestatornic în săvârșirea binelui? Iartă-ne, o sfântă Rita, ne recunoaștem slăbiciunea! Dobândește-ne de la Domnul, statornicia în săvârșirea binelui și încredere în rugăciune.

   Ajută-ne să nu obosim niciodată în a-L iubi și sluji pe Dumnezeu aici pe pământ, având nădejdea că într-o zi ne vom bucura veșnic în cer.

De 3 ori Tatăl nostru..., Bucură-te Marie..., Slavă Tatălui... , Litania în cinstea sfintei Rita

Joia a VIII-a

Sfânta Rita, pe calea care duce la cer

   Iat-o pe sfânta Rita, în sfârșit fericită, căci i s-a împlinit cea mai arzătoare dorință. Acum, nu se gândește la altceva decât să înainteze pe calea trasată de Mirele dumnezeiesc. Îmbrăcând sfântul veșmânt augustinian, intenționa să fie exemplară în viața cea nouă și s-a retras în tăcere, în umilința virtuților călugărești.

   Dar, cu cât se ascundea mai mult, mireasma virtuților sale se răspândea în mănăstire și în jurul ei. A iubit muncile cele mai umile. Foarte ascultătoare, a îndeplinit cu exactitate ceea ce avea de făcut, chiar dacă unora le-ar fi părut zadarnice și fără sens.

   Fiecare dintre călugărițe a putut experimenta trăsăturile delicate ale dulcei sale iubiri.

   Apropiindu-se timpul în care trebuia să depună sfintele Voturi, cu mai multă rugăciune și lungi mortificări, cerea de la Dumnezeu harul să le îndeplinească în modul cel mai demn.

   Cu câtă bucurie s-a apropiat de Altar! Ea aparținea cu totul lui Dumnezeu, era dezlipită de orice lucru pământesc. Voința sa, consacrată prin jurământ, pare să înnobileze și să mărturisească oferta sa curată.

Suflete iubit, chiar dacă te afli în lume, să te consfințești lui Dumnezeu, să înveți cu câtă grijă tu trebuie să-ți pregătești inima, ca oferta să fie primită de Domnul.

   Dumnezeu, cum poate să fie mulțumit, dacă nenumărate păcate însoțesc oferta ta? Gloria deșartă și satisfacerea orgoliului, trebuie să fie excluse și în locul lor, asemenea sfintei Rita, tu trebuie să așezi rugăciunea înflăcărată, jertfa și întotdeauna numai preamărirea lui Dumnezeu, pentru a nu rămâne înșelat în alegerea stării tale și pentru a nu micșora meritul faptelor tale.

MINUNEA SĂVÂRȘITĂ DE SFÂNTA RITA

Am fost vindecată în urma unei grave operații

   Vreau să fac cunoscut tuturor, marele har pe care l-am primit prin mijlocirea sfintei Rita.

   Mă pregăteam pentru un eveniment important, care trebuia să aibă loc peste puține zile. Pe neașteptate, noaptea am orbit. M-am simțit rău. Familia a chemat de urgență medicul ginecolog, care m-a sfătuit să mă internez imediat în clinică, pentru a naște prin cezariană. După operație starea mea s-a înrăutățit, după două zile mi-au revenit convulsiile și au durat o zi și o noapte. Inima începea să-mi cedeze, respiram cu oxigenul. Medicii l-au chemat pe soțul meu și pe părinți și i-au anunțat că nu mai era nicio speranță. Numai printr-o minune puteam trăi.

  În marea durere, familia a început cu încredere să se roage sfintei Rita, sfânta cazurilor imposibile, cerând cu înflăcărare intervenția ei.

   Sora mea mi-a adus pulbere din vița de vie miraculoasă și o icoană pe care mi-a pus-o între mâini. Aproape de patul meu era asistenta și ea știind că sunt în agonia morții și primisem ungerea bolnavilor, mi-a dat să înghit pulberea așa cum s-a putut. Cum am înghițit-o, am adormit.

   Imediat a urmat îmbunătățirea constatată de medici, care au afirmat că vindecarea mea se datora unei minuni.

Bianchi Ilva

Roma, 29 noiembrie 1959

*****

Propunere  - Examinează-te dacă în săvârșirea binelui sau când te rogi, tu cauți slava lumească și propune-ți de acum înainte, să faci totul numai pentru preamărirea lui Dumnezeu.

RUGĂCIUNE

   O, sfântă Rita, în harurile pe care tu le-ai primit de la Domnul, ai găsit noi motive să te umilești, să recunoști că ești ultima dintre creaturile Sale. Tu, care nu ai îndrăznit să te apropii de Altar, fără ca înainte să-ți supui nevinovatul tău trup mortificărilor, învață-ne și pe noi, păcătoșii, să nu ne mândrim niciodată cu harurile pe care le primim de la Dumnezeu și întărindu-ne prin răbdare, în timp, să înaintăm în fiecare zi din viața noastră pe calea sfințeniei, până vom dobândi ca și tine, răsplata veșnică, pregătită celui care se îndreaptă către Cer, pe sfânta cale a umilinței.

De 3 ori Tatăl nostru..., Bucură-te Marie..., Slavă Tatălui... , Litania în cinstea sfintei Rita

Joia a IX-a

Iubirea sfintei Rita

   Dacă umilința creștină ascunde darurile cerești, păzește în ascuns și în tăcere eroismul virtuților, Isus vrea în același timp, ca fiecare credincios să arate în viața sa, lumina exemplului bun, care să îi atragă pe oameni să-L preamărească pe Dumnezeu.

   A corespunde acestor două îndatoriri, în aparență contrare, este un secret al sfinților, care, luminați de harul dumnezeiesc, știu în toate împrejurările să fie umili și să devină totodată raze de lumină în mijlocul unei lumi întunecate.

   Sfânta Rita, intrând în mănăstire numai cu dorința de a trăi în ascuns și aproape uitată, îndată ce s-a aflat în mijlocul călugărițelor, îmbrăcând haina care îi impunea să trăiască cu sfințenie fiecare gest al său, a înțeles că obligația edificării aproapelui a crescut.

   Înflăcărată de această dorință, ea s-a dăruit în lucrarea de sfințire a aproapelui.

  Bolnavii, cei necăjiți, au simțit deseori mângâierea mâinii sale miloase și mângâierea cuvântului său plin de duioșie cerească, mângâia sufletele atacate de cel rău.

  Vizitele sale erau dorite de bolnavi, asemenea unor apariții divine. Din gura sa ieșeau cuvinte de mângâiere care aduceau vindecare, mai mult decât orice medicament.

   Înflăcărată de un sfânt zel pentru salvarea sufletelor, folosea orice mijloc pentru a-i conduce pe cei care se aflau pe o cale greșită, calea binelui. Și  ce bucurie domnea în inima sa, atunci când conducea sufletele la Dumnezeu!

*****

   Suflete iubit, vezi ce câmp vast îți oferă și ție Domnul, pentru a-ți arăta iubirea, răbdarea și zelul! De ce, îmbrăcat într-o falsă evlavie, treci cu atâta indiferență prin fața nefericirii, a durerilor, a suferințelor aproapelui. Te-ai rugat lui Dumnezeu fără să ai o credință vie, dacă tu nu ești impresionat de acele dureri și ai inima închisă, rece și lipsită de sensibilitate!

   Nu știi că iubirea, mila, jertfa din dragoste pentru Dumnezeu, au o valoare mult superioară rugăciunilor pe care tu le murmuri, cu inima distrată și lipsită de sensibilitate.

   Isus devenea simțitor în fața nefericirii și a durerilor oamenilor. Și după ce s-a rugat, nu înceta să-și  așeze sfintele Sale mâini peste cei bolnavi și să-ți facă auzit cuvântul mângâietor, celor încercați și păcătoși.

   Roagă-te și tu! Roagă-te ca Domnul să-ți aprindă în inimă acest foc sfânt. Și după ce ai chemat asupra ta binecuvântarea lui Dumnezeu, să știi să fii asemenea sfinților, lumină și mângâiere pentru aproapele tău, în faptele iubirii și ale milosteniei.

*****

MINUNEA SĂVÂRȘITĂ DE SFÂNTA RITA

Vindecarea miraculoasă a unui bolnav de inimă

   În primele zile ale lunii decembrie din anul trecut, tânărul Gaudiosi Bruno, care suferea de aproape patru ani, avea febră foarte mare, diagnosticată de diferiți medici ca derivantă a unei endocardii lente.

   Boala se opunea oricărei îngrijiri, oricât de energică ar fi fost și febra stingea zi după zi, existența sa tânără. Totul era în zadar, aceasta progresa cu repeziciune.

   În ziua de 26 decembrie, tânărul nu-și mai putea articula limba.

   Către ora 13.30 a intrat în agonie. Disperați și pentru faptul că știința era neputincioasă, am pus la gâtul muribundului o relicvă de-a sfintei Rita și ne-am rugat ei, să mijlocească. În seara aceleiași zile, tânărul nu mai avea febră și era salvat. În zilele următoare a început să mănânce și acum încet își revine.

   Din marea noastră durere din acele zile, rămâne numai încrederea înflăcărată în sfânta Rita și promisiunea pe care tânărul a făcut-o și o va așeza la picioarele patroanei sale cerești, îndată ce va putea face călătoria la Cascia.

          Teresis Jannon

Napoli, 26 februarie 1958

*****

Propunere – Examinează-te dacă cumva practici multe și diferite devoțiuni, dar încalci cele mai elementare îndatoriri ale iubirii, prin egoism și bârfă. În caz că te găsești în această stare falsă a sufletului, corectează-te imediat, reducând adevărata armonie între credința, faptele și cuvintele tale.

RUGĂCIUNE

   O, sfânta Rita, exemplu al iubirii, tu care ai făcut în viața ta numai bine aproape și ai uitat de tine, tu care ți-ai consacrat toate jertfele în slujba iubirii și nu ai neglijat niciun mijloc pentru a călăuzi sufletele la Dumnezeu, tu care ai fost lumină și mângâiere pentru orice suferință și durere, dobândește-ne și nouă o scânteie din acest foc sfânt, ca să putem îmbogăți sufletele noastre cu meritele care izvorăsc din slujirea aproapelui, până când Domnul ne va dărui răsplata promisă celor cu inima smerită și plină de iubire.

De 3 ori Tatăl nostru..., Bucură-te Marie..., Slavă Tatălui... , Litania în cinstea sfintei Rita

 

Joia a X-a

Voturile sfintei Rita

   Voturile de sărăcie, castitate și ascultare, care formează lanțul de aur ce unește pe cei consacrați Domnului, au fost îndeplinite de sfânta Rita în amănunțime, până la moartea sa, cu cea mai delicată grijă.

   Ascultătoare fiind încă din tinerețea sa, de voința părinților, încât și-a sacrificat un ideal al său pentru a se căsători, nu i-a fost dificil să-și plece fruntea la jugul ușor al ascultării monastice. Ea se bucura că trebuia să renunțe la propria voință și să muncească, să se roage, să se odihnească ascultând de voința superioarei, în care recunoștea reflectată în mod direct, voința lui Dumnezeu.

   Într-o zi Superioara, pentru a-i încerca ascultarea, a pus-o să ude o viță de vie uscată. Sfânta Rita fără să murmure, a îndeplinit ceea ce i se ceruse, până când Domnul a făcut ca acel lemn uscat să înmugurească și să aducă rod. Este vița de vie care și astăzi se vede în curtea mănăstirii din Cascia și care este numită, desigur, vița de vie a sfintei Rita.

   Călugărițele o admirau și mulțumind Domnului căci au adus în mijlocul lor un model al bunătății, se străduiau în urma acestei chemări tăcute a Harului, să progreseze în fiecare zi, tot mai mult, pe calea sfințeniei.

   Dumnezeu a înzestrat-o pe serva Sa, încă din primele zile ale copilăriei, cu semne de predilecție. A condus-o pe o lungă și spinoasă cale a încercărilor și durerilor, până la mănăstirea fecioarelor. De aceea, după un triumf atât de strălucitor asupra oricărei afecțiuni pământești, ne putem imagina curăția gândurilor sale, nevinovăția sentimentelor sale. Și așa cum fiecare om este destinat să poarte lupta contra celui rău și ea a biruit ispitele, îmbogățindu-și astfel curăția.

   Sfânta Rita nu a cunoscut niciodată fastul acestei lumi. Febra bogățiilor nu a stăpânit niciodată sufletul său. A trăit modest, în condițiile ce i le oferea casa sa. Din ziua în care s-a hotărât să intre în mănăstire, ea a renunțat voluntar, chiar și la cea mai mică legătură care o mai apropia de lume.

   Suflete iubit, gândește-te cu câte lanțuri, cu câte sentimente, nu toate curate, nici toate sfinte, tu ești încătușat de lume. Tu nu vei putea desface aceste lanțuri, care de atâtea ori te apasă, fără să treci printr-o mare durere, fără să guști din amărăciunea celui care părăsește un obicei înrădăcinat.

   De la tine nu se cere părăsirea acestei lumi, renunțarea completă, renunțarea la orice afecțiune, nu! Mult mai ușoară este jertfa pe care o cere Domnul de la tine. El vrea să renunți la acel lux, care lovește în modestia ta și în frumusețea ta.

   De ce, suflete iubit, nu oferi Domnului, această mică renunțare la plăcerile și lucrurile zadarnice? Sfinții jertfesc mai mult și cu mai multă dăruire. Cum poți să spui tu, că îi ești plăcut Domnului, dacă rămâi un sclav al acestei lumi?

 

MINUNEA SĂVÂRȘITĂ DE SFÂNTA RITA

Doi copii în mijlocul flăcărilor

   În dimineața zilei de 6 mai, m-am sculat devreme, pentru a pregăti micul dejun soțului meu, care se întorcea din tura de noapte. Am văzut că pâinea lipsea. Am ieșit din casă, lăsând în pat fetița de 4 ani și pe frățiorul ei de trei luni. Am lipsit doar 5 minute, căci brutăria era cam la treizeci de metri de casa noastră.

   M-am întors repede, dar mare mi-a fost uimirea când a trebuit să mă opresc în pragul ușii, neputând să intru din cauza unui fum dens și a unui miros puternic de ars, care provenea din interior. Spaima mă oprea să fac orice mișcare.

   Deodată am avut un presentiment teribil, care m-a trezit la realitate: copiii ard de vii. Sfântă Rita, salvează-i!

Apoi, am fugit în cameră și am văzut ceva de nedescris: fetiței mele îi arsese aproape tot părul și întindea disperată brațele către frățiorul său. Buclele care îi cădeau pe spate nu mai erau. Mi-am luat copiii și am fugit afară. Am întrebat-o pe micuța mea cum s-a întâmplat, dar ea repeta aceste cuvinte: „Focul s-a aprins singur și apoi s-a stins singur!” Într-adevăr, părul puțin care i-a rămas era umezit cu apă. Eu însămi, oricât m-am gândit, nu-mi puteam explica.

   Susțin cu hotărâre că sfânta mea patroană, pe care am invocat-o, mi-a dobândit minunea salvării copiilor mei. Mulțumindu-i din toată inima, o rog să rămână mai departe, patroana familiei mele.

Soru Pompilia

Cagliari, 29 octombrie 1957

*****

Propunere – Examinează-te și dacă găsești sufletul tău legat prea mult de cele lumești, să te jertfești și să renunți la ele, din dragoste pentru Dumnezeu.

RUGĂCIUNE

   O, sfântă Rita, cât de frumoasă a fost jertfa ta, pe care ai oferit-o Domnului! Pentru această jertfă, astăzi aureola sfințeniei învăluie fruntea ta și noi îngenunchem la picioarele tale, o sfântă minunată, ca să ne înveți să renunțăm la promisiunile și plăcerile acestei lumi și să biruim ispitele celui rău. Să învățăm de la tine să luăm jugul ușor al lui Isus, pentru toți cei care îl urmează. Dacă mai rămâne ceva ce ne ține legați de deșertăciunea acestei lumi, noi vrem să-l biruim cu mult curaj, așa cum ai făcut tu și astfel să urmăm în libertatea Spiritului, chemarea Domnului.

De 3 ori Tatăl nostru..., Bucură-te Marie..., Slavă Tatălui... , Litania în cinstea sfintei Rita

Joia a XI-a

Mortificarea sfintei Rita

  Trandafirii cei mai frumoși înfloresc deseori, în mănunchiul de spini, acolo unde mâinile nu pot să îi atingă pentru a le lua strălucirea. Tot așa, virtuțile sfintei Rita creșteau tot mai mult, devenind în fiecare zi tot mai minunate, în mijlocul rigorilor mortificării.

   În mănăstirea din Cascia, ea a atins limita maximă a acestei mortificări.

   În acea sfântă mănăstire a putut să-și împlinească setea de a se jertfi, dorința mare de a se apropia tot mai mult de durerile Mirelui său Răstignit. Folosea ciliciile aspre, se hrănea cu mâncare mai puțin gustoasă și ținea posturi lungi, mortificându-și astfel trupul său nevinovat. Călugărițele care o întrebau, cum putea trăi cu o hrană atât de sărăcăcioasă, ea le răspundea: Am o hrană nevăzută care mă alimentează și o primesc din Preasfintele Răni ale lui Isus.

   În timpul celor patruzeci de ani de viață călugărească, a avut întotdeauna un singur veșmânt. Camera sa era cea mai mică dintre toate și astăzi, intrând în ea, pe lângă admirație, suntem cuprinși și de uimire, gândindu-ne că sfânta a știut să trăiască în acel loc, aproape lipsit de lumină, atât de mulți ani și întotdeauna având parte de boli dureroase.

   Învață, suflete iubit, să renunți și tu la plăcerile, dorințele tale neorânduite, în a mânca și a te îmbrăca. Tu ai oroare față de acest lucru, aceasta înseamnă că nu ai suficientă oroare de păcat. Sfinții, în nevinovăția lor, ispășesc pentru alții, supunându-și trupul la mari suferințe.

   Măcar tu să suporți suferințele pentru greșelile pe care le comiți în fiecare zi.

Sufletul care își pierde vivacitatea sa în mijlocul risipirilor acestei lumi, se liniștește de fiecare dată când este supus unei jertfe, pocăinței. Este zadarnică dorința ta de a-L urma pe Isus, dacă tu nu pășești pe urmele Lui, purtând pe spate o cruce. Ascultă-L pe         Isus care îți spune: „Dacă cineva vrea să vină după Mine, să-și ia crucea și să Mă urmeze.”

MINUNEA SĂVÂRȘITĂ DE SFÂNTA RITA

Vindecarea miraculoasă a doi frățiori bolnavi de encefalită

   Pe neașteptate, fără un simptom de boală, în noaptea de 11 ianuarie 1957, copilul directorului meu Giancarlo, de 10 luni, a început să se simtă rău și să se sufoce. A fost chemat urgent un medic și acesta a diagnosticat: encefalită.

   Cazul nu ar fi fost disperat, dacă starea de rău nu s-ar fi repetat. Dar, după câteva ore, criza s-a intensificat. Am internat de urgență copilul în clinica de pediatrie. Durerea și desperarea părinților a crescut, când la câteva zile, aceeași boală și în formă mult mai gravă, a atins-o și pe surioara sa Annalisa, de 3 ani. A fost deja o minune, căci a ajuns vie în spital, după o oră petrecută în condiții disperate. A rămas în stare de inconștiență timp de 17 ore. A fost internată și supusă unor îngrijiri speciale, dar nu se mai spera nimic. Medicii spuneau că nu pot să oprească starea de criză. Era un caz foarte rar, ca doi copii din aceeași familie, să fie atinși de aceeași boală, în același timp. Am chemat imediat un alt medic pediatru, care a mărturisit că, chiar dacă ar fi reușit să o salveze, fetița rămânea afectată mental.

   Mamă, cu credința ei puternică, se ruga neîncetat sfintei Rita. Ea a ascultat aceste suspine, căci fusese și ea mamă și știe cât de mare este durerea unei mame.

   Ne-am încredințat sfintei Rita, promițând că vom face publică mărturisirea acestei minuni și vom fi mereu recunoscători.

   După patru luni de zile de durere, apăsare, rugăciuni, putem afirma că minunea s-a împlinit. Annalisa și Giancarlo nu au rămas cu urmările care puteau deriva din această boală. Sunt sănătoși și vindecați complet.

 Monaro Giorgio

Pieve di Teco, 15 mai 1957

*****

Propunere - Roagă-te sfintei Rita să-ți dobândească de la Dumnezeu, un spirit sincer de jertfă, atât folositor nouă, care nu ne-am păstrat nevinovați, pentru a câștiga cerul.

RUGĂCIUNE

   O, sfântă Rita, de ce atâta mortificare în membrele tale nevinovate, de ce durerea biciuirii pe trupul tău, de ce mâncarea cea mai sărăcăcioasă pe masa ta și pământul gol, pentru odihna ta? Înțeleg: tu cunoșteai și Dumnezeu ți-a mărit această cunoșteai și Dumnezeu ți-a mărit această cunoaștere a ta cu lumina Sa, nebunia omenească care ne fascinează și ne degradează, prin plăcerile acestei lumi. Și pentru omenirea, pentru noi înșine, tu sfânta Rita, ai făcut din inima ta un altar viu, pe care se jertfea neîncetat tot ceea ce era plăcere pe acest pământ.

   O, sfântă Rita, unește cu rugăciunea noastră puternica ta mijlocire și suntem siguri că vom dobândi biruință asupra dușmanului mântuirii noastre.

De 3 ori Tatăl nostru..., Bucură-te Marie..., Slavă Tatălui... , Litania în cinstea sfintei Rita

Joia a XII-a

Sfânta Rita, Mireasa Celui Răstignit

   În viața fiecărui sfânt există un moment, în care el primește de la Dumnezeu un semn particular al sfințeniei sale. Cerul mistic al Bisericii este atât de variat, de luminos, astfel încât, noi putem privi un număr infinit de aștri frumoși, având o particulară strălucire, care corespunde în viață unei virtuți, unui act de eroism sau de iubire.

   Sfânta Rita trăia de aproape 24 de ani în mănăstire și a creat în jurul său o atmosferă de sfințenie. Domnul însă, voia ca Mireasa Sa să aibă un nou semn al predilecției Sale.

   Era în anul 1443 și în Cascia predica un om al lui Dumnezeu, sfântul Giacomo della Marca, care îi mișca pe toți cei prezenți, prin cuvântul său inspirat. Într-o zi și Sfânta Rita l-a ascultat pe acest om al lui Dumnezeu, în timp ce vorbea cu sfințenie, despre Patima lui Isus Cristos.

   Atât de mare a fost emoția Sfintei, că întorcându-se în mănăstire, cuprinsă de cele mai arzătoare sentimente de iubire și durere, a îngenuncheat înaintea unei icoane cu Isus Răstignit și în lacrimi repeta: Isuse, fă-mă părtașă la durerile Tale! Acesta era momentul stabilit de Domnul ca să-i ofere o mai reală asemănare cu El. Iată un spin dezlipindu-se din cununa Celui Răstignit, rănește adânc fruntea sfintei, care cade la pământ.

   Rana a rămas deschisă până în ziua morții sale și a fost văzută de toți. Rita, însemnată Isus cu acel semn al Pătimirii Sale, s-a retras în camera care avea ca unic ornament o cruce mare și înaintea acesteia, și-a deschis inima sa sensibilă.

 

   Suflete iubit, vezi cum Dumnezeu răsplătește sufletele care îi sunt credincioase, în iubire și în durere? Toți avem imprimat în suflet plinătatea mântuirii Sale. Chipul lui Isus Răstignit, care de multe ori încercăm să-L îndepărtăm de la noi, de la oameni, din locurile unde ne trăim viața, iată că se reîntoarce cu o strălucire mereu nouă, înaintea ochilor noștri. Și parcă citim în privirea Sa dulce și îndurerată, mustrarea că de atâtea ori L-am părăsit, L-am subordonat capriciilor noastre.

  Suflet iubit, nu fugi de chipul lui Isus Răstignit! Răspunde, răspunde acum chemării Sale duioase și plină de promisiuni mângâietoare.

MINUNE SĂVÂRȘITĂ DE SFÂNTA RITA

O credincioasă o visează pe Sfânta Rita și primește două haruri fulgerătoare

   Voi publica, primul și ultimul, dintr-un lung șir de haruri, pe care le-am primit prin mijlocirea sfintei Rita, dar în inima mea îmi amintesc de toate și am o recunoștință deosebită pentru cereasca mea binefăcătoare.

   În anul 1943, soțul meu se afla în Civitavecchia, în domeniul militar. Venea deseori acasă și-mi dădea vești prin soldații care treceau prin Roma. Eu eram liniștită. Într-o noapte însă, am visat-o pe sfânta Rita, care mă anunța că soțul meu trebuia să facă o călătorie lungă, undeva departe. Împinsă de un presentiment, am scris soțului meu și am dat scrisoarea unui soldat. În acea scrisoare i-am scris că fetițele noastre erau bolnave și să facă tot posibilul să-și ia o permisie. El a citit scrisoarea și fără să mai aștepte acordul, de teamă că îi putea fi refuzat, a luat primul mijloc de transport și a venit acasă. Ne-a găsit într-un refugiu, căci era un mare bombardament și mare i-a fost mirarea când a aflat că fetițele erau bine, și eu am simulat totul, ca urmare a virusului. Numai atunci, și eu și el, ne-am dat seama că fuga sa putea fi descoperită și să aibă parte de o severă pedeapsă militară. Ne-a îmbrățișat în grabă și a vrut să plece, dar niciun tren nu mergea spre Citavecchia, care fusese rasă de pe pământ de un atac inamic. Mulți prieteni de-ai săi au murit și fără acel vis și acea fugă și soțul meu putea să fie una dintre victime.

   Un ultim har. Aveam o boală cumplită care mă constrângea la un repaus absolut. A trebuit să-mi părăsesc casa și fetițele, pentru îngrijiri medicale. Nu era speranță de vindecare. Eu voiam să fiu din nou mamă, dar era imposibil și poate fatal pentru mine, cea care doream un alt înger în leagănul gol. Sfânta Rita, căreia i-am încredințat dorința și durerea mea, mi-a trimis o mică Rita, care acum este bucuria familiei mele, căreia mă pot dedica iarăși, căci m-am vindecat complet.

D'Alfonso Emilia

Roma, 5 februarie 1958

*****

Propunere – Îngenunchează înaintea lui Isus Răstignit, cere-I iertare pentru indiferența și păcatele tale. Roagă-l, ca inima ta să iubească Patima Sa, ca meditând-o, să poți răbda cu merit, suferința prin care treci.

 

RUGĂCIUNE

   O, Mireasă sfântă a Celui Răstignit, preamărită sfânta Rita, care ai pe frunte semnul Iubirii și al Pătimirii lui Isus Cristos, aprinde și în inima noastră, până acum plină de mândrie și păcat, această dorință de a pătimi pentru Isus. Și ca ispășire pentru indiferența ce o simțim față de cruce, dobândește-ne ca de acum înainte, să privim acest Lemn sfânt, ca și pe singura ancoră a mântuirii, căreia să ne încredințăm, atunci când lumea ne va atrage cu plăcerile ei, când simțămintele ne vor oprima, când dușmanul va încerca să facem voia sa și nu voia lui Dumnezeu.

De 3 ori Tatăl nostru..., Bucură-te Marie..., Slavă Tatălui... , Litania în cinstea sfintei Rita

Joia a XIII-a

SFÂNTA RITA PELERINĂ LA ROMA

   Cuvântul Vicarului lui Isus Cristos, are întotdeauna o profundă rezonanță în sufletele credincioșilor. Când Papa Nicolae al V-lea, în anul 1450, pentru a încheia o tristă perioadă de schisme și lupte, a anunțat marele Jubileu, bucuria și recunoștința au învăluit întreaga creștinătate.

   Ecoul acestui mare eveniment a ajuns până la Cascia și acum, câteva călugărițe din mănăstire se pregăteau de pelerinaj, sfânta Rita, deși bolnavă și înaintată în vârstă, a dorit și ea să-ți încheie viața cu această vizită la mormântul Apostolilor, să plece în pelerinaj.

   A mers la Superioară și a exprimat modest dorința sa. Dar aceasta văzând rana din frunte, deschisă și sângerând, a spus: Fiica mea, încearcă să te vindeci și îți voi îndeplini dorința.

    Sfânta Rita, fără să spună un cuvânt, s-a retras în cameră și acolo îngenuncheată, repeta Domnului cu nădejde senină, cererea sa. Terminând rugăciunea, sfânta a descoperit că este vindecată. Superioara, emoționată în fața unei așa minuni, i-a dat permisiunea și a plecat la Roma cu celelalte călugărițe.

   Roma, catedra vicarului lui Isus Cristos, cetatea eternă, sfințită de sângele atâtor martiri, de fiecare dată a atras dorințele și inima creștinilor. Cu această ocazie, mulți și mari sfinți au fost văzuți pe străzile din Roma. Sfânta Rita, ascunsă în mulțime, dorea doar să mărească intensitatea evlaviei sale și să reînvie credința sa, ajungând acolo. După ce și-a făcut rugăciunile și ce era nevoie pentru câștigarea sfintelor indulgențe, s-a reîntors la Cascia. Ajunsă aici, rana din frunte, cu puțin înainte vindecată, s-a redeschis și așa a rămas până la moartea sa.

   Vezi, suflete iubit, cum Dumnezeu îndepărtează orice obstacol, când vrea ca tu să atingi un scop? Tu te plângi dacă în săvârșirea binelui, nu găsești calea total liberă, dacă nu te însoțește sau te urmează aprobarea oamenilor.

   Fii sigur! Dacă El va vrea de la tine ceva, nu te îndoi, va vorbi clar inimii tale, cu inspirațiile Sale și dacă nu întotdeauna va îndepărta obstacolele din calea ta, ca să nu te lipsească de mari merite, va știi să-ți dea tăria, să le depășești. Sfânta Rita, la primul refuz al superioarei, nu s-a supărat, nu a protestat, dar a așezat cu umilință cererea sa la picioarele Celui Răstignit, ca totul să se împlinească după voia Sa.

   De fiecare dată să faci acest lucru.

MINUNEA SĂVÂRȘITĂ DE SFÂNTA RITA

Un sculptor bătrân, declarat incurabil, este vindecat de Sfânta Rita.

   Sculptor profesor Esposito Mosè, în data de 10 ianuarie 1955, era internat în spitalul Umberto I din Roma, cu hemoragie internă. A fost supus multor analize, examene, radioscopie, dar medicii nu reușeau să înțeleagă ce are. L-au convins atunci pe pacient să se supună operației.

   Sărmanul bolnav, îndurerat, a găsit la capătul patului o iconiță cu Sfânta Rita de Cascia și a început să se roage cu încredere. Sosind clipa intervenției, a avut deplină încredere în sfânta vindecare. Înainte de operație a vrut să se spovedească și să se împărtășească în cinstea sfintei Rita. La 2 aprilie 1955, a fost operat. Eu fiind prieten bun cu doctorul Esposito, pe care îl cunosc de 29 de ani, sfârșindu-se operația, m-am apropiat de prof. Picaro Antonio, cerându-i fără reținere să-mi spună în ce condiții se găsea bolnavul. Mărturisesc pe conștiința mea de preot, că profesorul mi-a spus aceste cuvinte:

   „Dragă părinte, am deschis prin operație și am închis imediat, căci am constatat că domnul Esposito are o ciroză hepatică nevindecabilă. Deci, pentru a nu-l face să moară sub instrumentele noastre, l-am închis fără a face nimic. El mai are de trăit 20 sau 25 de zile. Îl vom externa pentru a muri printre ai săi.”

   După opt zile, profesorul Esposito a ieșit din spital și se întorcea acasă, unde în îngrijea doctorul Picaro. Rana nu reușea să se închidă, bolnavul având și diabet. După 20 de zile rana s-a închis și bolnavul a început să se simtă puțin mai bine, până când s-a ridicat din pat, și-a reluat activitatea normal, pentru cinci sau șase luni, ca să poată merge la Cascia să mulțumească.

    În luna septembrie a anului trecut a făcut a doua vizită la Cascia, ca mulțumire pentru harul primit.

   Au trecut de la acea faimoasă operație, din 2 aprilie 1955, doi ani, și profesorul Esposito care primise de la medici, câteva zile de trăit, nu este doar în viață, dar se simte bine la cei 70 de ani ai săi!

    El spune tuturor cu lacrimi în ochi: „Eu sunt vindecat de sfânta Rita!” și cu adevărat sfânta a ascultat rugăciunile sale.

Mons. Giuseppe Leone

Roma, 27 martie 1956

 *****

Propunere – Dacă ai un moment de descurajare și nu știi să te resemnezi voinței lui Dumnezeu, îngenunchează la picioarele Crucii și din iubire către Isus Răstignit, jertfește voința ta.

 

RUGĂCIUNE

   Preamărită sfântă Rita, model al iubirii, care la chemarea vicarului lui Cristos, chiar bolnavă și suferindă, ai plecat plină de încredere, astfel încât ai meritat ca Dumnezeu să îndepărteze printr-o minune, obstacolele care se opuneau dorinței tale, iartă-ne indiferența noastră vinovată.

   Glasul tatălui creștinilor, nu ajunge întotdeauna să miște inima noastră. Noi participăm cu răceală la ofensele care i se aduc, la lupta care se duce contra cuvântului său, de către mulți fii nerecunoscători.

  O, sfântă Rita, mijlocește tu și mângâie-l pe sfântul Părinte Papa, în atâta durere. Fă ca el să triumfe întotdeauna asupra dușmanilor săi.

   Iar noi, te rugăm, aprinde credința și iubirea, ca reîntorcându-ne ca niște fii plini de zel, să cooperăm cu el, la împlinirea dorinței lui Isus, de a forma în lume, o singură turmă cu un singur păstor.

De 3 ori Tatăl nostru..., Bucură-te Marie..., Slavă Tatălui... , Litania în cinstea sfintei Rita

 

Joia a XIV-a

MOARTEA SFINTEI RITA

   Ultimii ani ai vieții sfintei Rita au fost ani de ispășire. O boală gravă, foarte dureroasă, a ținut-o nemișcată pe sărmanul ei pat, mai mult de patru ani de zile. Ea a suportat suferințele cu o exemplară resemnare, fericită că, prin slăbirea lentă a trupului, se apropia tot mai mult cu sufletul de binele ei Suprem, fericită că mai putea suferi încă, pentru păcatele omenirii și să se asemene mai mult cu Isus Răstignit.

   În timpul acestei boli i-au fost aduși, la cererea sa, câțiva trandafiri, care în plină iarnă au înflorit în mod miraculos, în mica sa grădină din Roccaporena. Ea a primit, surâzătoare, darul simbolic pe care Domnul i-l trimitea. Era ultima sa dorință pe pământ și iată, Dumnezeu îi împlinește dorința printr-o minune.

   Acum, sufletul său suspină după cer: așa cum cerbul dorește apa izvorul, dorea să-l vadă pe Dumnezeu. De pe buzele sale ieșeau cuvinte înălțătoare și de o bunătate incomparabilă. Ea chema pe Isus și pe Fecioara Maria, îndemnând călugărițele care plângeau, să participe la bucuria sa. Cuprinsă de un somn dulce, i-a fost descoperită ziua în care va fi primită în Rai.

   Sfânta Rita, care de mulți ani încerca să îndeplinească totul cu sfințenie, apropiindu-se de clipa care încununează viața, pare că și-a adunat toate puterile pentru ultimul act de sfințenie. A primit cu evlavie sfintele sacramente, apoi a privit cu o duioșie cerească pe surorile sale și le-a cerut iertare pentru orice supărare pe care le-ar fi pricinuit-o.

   Le recomanda să fie unite în comunitatea frățească, să fie evlavioase, ascultătoare. Cu brațele încrucișate pe piept, cu privirea fixă la Cer, repetând numele dulci ale lui Isus și Mariei, își înălța sufletul la Dumnezeu.

Era seara zilei de 22 mai 1457. Umbrele rugăciunii de seară învăluiau în culori violete, munții din Cascia, în timp ce clopotele bisericii sfânta Magdalena băteau în ritm de sărbătoare. Credincioșii repetau emoționați: a murit o sfântă.

 

   Suflete iubit, te-ai întrebat vreodată, din ce motiv, moartea de care au parte toți oamenii, se prezintă sfinților, ca și cum ar fi o dulce soră, pe care ei o primesc surâzători și liniștiți? Știi să explici rațiunea acestui contrast? Pentru că sfinții trăiesc ca și cum în fiecare clipă ar putea să moară și în moarte ei văd eliberarea de grelele lanțuri care leagă sufletul de pământ. De acolo, din mormânt, pentru ei nu există incertitudinea, îndoială, ci există Patria adevărată, veșnică.

   Din contră, cei care sunt atrași de plăcerile și bogățiile lumii, uită de orice altă îndatorire, considerând cu teroare că moartea înseamnă sfârșitul bucuriilor lor și fac tot posibilul să o îndepărteze și din gândul lor.

Suflete iubit, trăiești tu ca și cum în fiecare zi ar trebui să mori?

   Iubești tu viața pentru ceea ce ea valorează? Accepți bunurile pe care ți le oferă, ca mijloace pe care Dumnezeu ți le dăruiește, ca să ajungi în adevărata viață?

 

MINUNE SĂVÂRȘITĂ DE SFÂNTA RITA

Vindecarea miraculoasă a unei bolnave de poliomelită

   În ziua de 10 septembrie 1939, după ce m-am simțit foarte rău, am fost atinsă de poliomielită, care mi-a cuprins atât membrele inferioare cât și pe cele superioare și deci, am rămas imobilizată, cu dureri puternice și suferințe insuportabile.

   În această stare am stat timp de opt luni de zile, fără a avea o speranță de vindecare. Nu puteam decât să vorbesc și să înțeleg. În această stare de disperare, m-am rugat sfintei Rita. Mama practica cele cincisprezece joi în cinstea sfintei Rita, în biserica sfântului Augustin din Palermo și eu de șase ani mă rugam în casă.

   Nicio speranță însă, ca să mă pot mișca și să umblu. Era imposibil.

   În data de 22 mai din anul 1940, mama cu o credință și mai înflăcărată ca de obicei, s-a rugat sfintei imposibilului și întorcându-se acasă de la biserică, cu trandafirii binecuvântați, nădăjduind în ajutorul sfintei Rita, m-a atins cu ei pe tot corpul, rugându-se.

Seara, ca și în fiecare seară, ne-am pregătit să spunem novena în cinstea sfintei imposibilului (cazul meu era cu adevărat imposibil) și, pe neașteptate, am vrut să o citesc eu, chiar dacă surorile mele nu voiau, căci nu citeam prea bine. Am frecventat doar clasa I. Mama a fost de acord și am început să citeasc. În timp ce citeam, ridicând privirea, am văzut-o pe sfânta Rita care îmi zâmbea. Le-am spus familiarilor mei, dar credeau că mint sau aveam o halucinație. Nu a fost așa, căci terminând novena, la ora 22 din 22 mai 1940, m-am ridicat din pat și am putut să umblu, spre bucuria, emoția și uimirea tuturor.

   Au trecut mai bine de 17 ani din acea zi și sunt bine, nu mă doare nimic, nici nu am rămas cu urmări. Pentru această minune atât de mare, mulțumesc sfintei Rita de Cascia și ofer inelul meu de aur.

Amelia Guccione

Palermo, 5 iunie 1957

 

Propunere – Dacă printre bunurile tale găsești ceva ce îți atrage în mod nedemn dragostea ta, să știi să le lipsești de el, din dragoste pentru Isus, până când îți vei obișnui inima să fie dezlipită de cele pământești.

*****

RUGĂCIUNE

   O, sfântă Rita, care ți-ai sfârșit viața aceasta, trăită în mijlocul suferințelor, printr-un act suprem de resemnare și iubire, tu, care cu numele lui Isus pe buze și în inimă, ai surâs morții, dobândește-ne și nouă, celor care nu știm să privim spre acea zi decisivă, decât cu teamă și fără speranță într-un viitor, harul să așteptăm acea clipă supremă în liniștea pe care ne-o dă o conștiință împăcată. Numele lui Isus și al Fecioarei Maria, să fie ultimul nostru gând, ultimul nostru suspin și asemenea ție, după acest surghiun dureros, să putem ajunge în bucuria veșnică a Raiului.

De 3 ori Tatăl nostru..., Bucură-te Marie..., Slavă Tatălui... , Litania în cinstea sfintei Rita

Joia a XV-a

SFÂNTA RITA, ÎN GLORIA CERULUI

   Dumnezeu, care se lasă admirat în sfinții săi, vrea să-i facă să strălucească chiar pe pământ, ca răsplată pentru marea umilință în care au trăit, din dragoste pentru El.

  După moartea sfintei Rita, camera sa, care până atunci era simplă și fără nicio podoabă, s-a văzut luminată de o strălucire cerească. Trupul sfintei Rita supus atâtor posturi, parcă ar fi reînflorit odată cu moartea și rana din fruntea sa, s-a transformat spontan într-un punct luminos, asemenea unei perle. Minunile se înmulțesc.

   Răspândindu-se faima evenimentelor, mulțimile de oameni din Cascia și din împrejurimi, au venit să vadă și să atingă sfântul trup, să îngenuncheze înaintea ei și să-ți încredințeze rugăciunile. Din acea zi, mormântul său a devenit loc de pelerinaj, mângâierea sufletelor îndurate, nefericite, ale săracilor, tuturor celor care au recunoscut în ea, sfânta cazurilor disperate. S-au ridicat biserici în cinstea sa, numele său este binecuvântat și invocat cu mare încredere. După patru secole, Papa Leon al XIII-lea, cu mare solemnitate, în fața reprezentaților întregii lumi, a proclamat-o sfântă, numind-o perla mistică a Umbriei.

          

   Sufletul iubit, am parcurs împreună aceste zile, admirând virtuțile extraordinare ale sfintei Rita. Ne-am emoționat, ne-am bucurat, înaintea marilor exemple de răbdare, umilință, mulțumire, zel, de care ea a dat dovadă, în această viață. Dar ce valoare ar avea această admirație, dacă nicio dorință de a imita acele virtuți, nu a înmugurit în inima ta?

   Dar tu ai simțit această dorință undeva în adâncul inimii! Ai avut doar teamă să te încurajezi! Te-a speriat faptul că nu te atrage jertfa și renunțarea și ai îngăduit ca această dorință să rămână nesatisfăcută, undeva în adâncul inimii tale. Tu ai promis sfintei Rita un buchet de trandafiri și iată, la sfârșitul drumului tău, poate nu ai în mâini nici măcar o floare să-i oferi, căci nu ai știut să le culegi pe cele care, printre spini și pietre, le-ai văzut de-a lungul drumului.

  Oferă lui Dumnezeu inima ta, chiar dacă nu are aspirații sfinte și roagă-te sfintei Rita, ca Dumnezeu să-ți dăruiască, prin mijlocirea ei, umilință, iubire și nevinovăției. Roagă-te sfânta Rita, să readucă în mijlocul familiilor creștine, tăria, evlavia, înțelegerea, pacea și sfânta teamă de Dumnezeu.

 

MINUNEA SĂVÂRȘITĂ DE SFÂNTA RITA

O bolnavă, în comă fiind, redobândește sănătatea

   Cunosc o femei, care în urmă cu câțiva ani trebuia să moară. Era gravidă în luna a opta, avea icter, nefrită și blocaj renal. După ce i-au fost oferite toate îngrijirile acasă, a fost dusă la spital într-o stare gravă.

Buzele i se închiseseră la culoare, epiderma avea culoarea teracotei...

   Medicul, asistat de corpul sanitar, după ce a vizitat-o, a spus: „Nu mai este nimic de făcut. Nu există mijloace pentru a interveni în starea finală. Poate va mai trăi până deseară, mai bine duceți-o acasă înainte de a muri.”

   A venit cu mașina un alt mare medic, profesor Fortunato, iar după ce a privit-o, a spus: „Sărmana femeii! Numai cerul v-o poate dărui iarăși!” și a plecat. Dar in acea clipă, muribunda a ridicat capul de pe pernă și i-a rugat pe toți să iasă din cameră, spunând: „Blocajul meu renal s-a sfârșit, sunt sigur!” toți au rămas încremeniți și au ieșit, iar cineva a alergat după medicul care se urcase în mașină, rugându-l să vină sus.

   Întâlnirea dintre medic și bolnavă a avut loc între patru ochi și plângeau de emoție. „Poate – a exclamat el – în această clipă ne aflăm în fața unei minuni. Dacă se va repeta, va trebui să strigați că este un miracol!” A pronunțat aceste cuvinte cu ochii înlăcrimați.

   A fost cu adevărat un miracol. Femeia, devotată sfintei Rita încă din copilărie, așa cum a fost și mama sa, s-a rugat ei cu credință, când a aflat că mai are puțin de trăit. A fost o zi de neuitat și eu personal, n-o voi uita niciodată, pentru că acea femeie salvată de sfânta Rita, în extremis, este sora mea și datorită acelei minuni, eu pot să am parte de dragostea ei.

Fulvio Fica

(U.S.A.) din: „Progreul”, 4 februarie 1962

 

   Propunere – Petrece o parte din timpul tău, citind viața unui sfânt și propune-ți să imiți virtuțile sale.

*****

RUGĂCIUNE

   O, preamărită sfânta Rita, mireasa Celui Răstignit, câtă lumină ai adus în sufletul nostru în aceste zile, în care am meditat viața ta!

  Poate ai fost mai bine să păstrăm tăcerea, cuprinși de respect față de misterele sufletului tău, dar noi găsim multe motive să-ți vorbim ca să ne întărești. Dobândește-ne de la Isus iertare, dacă nu am știut să imităm nicio trăsătură a bunătății tale. Dobândește-ne evlavie, dacă nu am ascultat inspirațiile divine.

   Astăzi, promitem să fim credincioși și înflăcărați imitatori ai virtuților tale, pentru a răbda încercările vieții.

   Iubindu-L pe Dumnezeu și pe aproapele, pășind pe urmele tale, să putem într-o zi să ne bucurăm cu tine în Cer.

De 3 ori Tatăl nostru..., Bucură-te Marie..., Slavă Tatălui... , Litania în cinstea sfintei Rita

Litania în cinstea sfintei Rita

Doamne, miluiește-ne.

Cristoase, miluiește-ne.

Doamne, miluiește-ne.

Cristoase, asculă-ne.

Cristoase, auzi-ne.

Tată ceresc, Dumnezeule, miluiește-ne pe noi.

Fiule, Răscumprătorul lumii, Dumnezeule, miluiește-ne pe noi.

Duhule Sfinte, Dumnezeule, miluiește-ne pe noi.

Sfântă Treime, un singur Dumnezeu, miluiește-ne pe noi.

Marie, Fecioară Neprihănită, Maica lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi.

Marie, Mamă mângâietoare a celor încărcați, roagă-te pentru noi.

Marie, Regina tuturor sfinților, roagă-te pentru noi.

Marie, cea care ai ocrotit-o cu iubire pe sfânta Rita, roagă-te pentru noi.

Sfântă Rita, puternica noastră avocată, roagă-te pentru noi.

Sfântă Rita, predestinată să ajungi în gloria veșniciei, roagă-te pentru noi.

Sfântă Rita, care ai avut o copilărie minunată, roagă-te pentru noi.

Sfântă Rita, care ai iubit singurătatea, roagă-te pentru noi.

Sfântă Rita, model al curăției, roagă-te pentru noi.

Sfântă Rita, exemplu de dăruire, roagă-te pentru noi.

Sfântă Rita, oglindă a ascultării, roagă-te pentru noi.

Sfântă Rita, soție și mamă, roagă-te pentru noi.

Sfântă Rita, model al răbdării, roagă-te pentru noi.

Sfântă Rita, statornică în virtutea tăriei, roagă-te pentru noi.

Sfântă Rita, exemplu al jertfei, roagă-te pentru noi.

Sfântă Rita, care ai iertat cu mare iubire, roagă-te pentru noi.

Sfântă Rita, martiră a pocăinței, roagă-te pentru noi.

Sfântă Rita, văduvă sfântă, roagă-te pentru noi.

Sfântă Rita, care i-ai ajutat pe cei săraci, roagă-te pentru noi.

Sfântă Rita, care ai răspuns prin minune în mănăstire, roagă-te pentru noi.

Sfântă Rita, oglindă a vieții călugărești, roagă-te pentru noi.

Sfântă Rita, minune a mortificării, roagă-te pentru noi.

Sfântă Rita, grădină aleasă a tuturor virtuților, roagă-te pentru noi.

Sfântă Rita, care L-ai iubit pe Isus Răstignit, roagă-te pentru noi.

Sfântă Rita, care ai primit un spin al lui Isus, roagă-te pentru noi.

Sfântă Rita, fiică care ai iubit-o pe Fecioara Maria, roagă-te pentru noi.

Sfântă Rita, neclintită în iubirea lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi.

Sfântă Rita, care ai fost primită cu mare bucurie în cer, roagă-te pentru noi.

Sfântă Rita, împodobită cu strălucirea veșniciei, roagă-te pentru noi.

Sfântă Rita, margareta Raiului, roagă-te pentru noi.

Sfântă Rita, podoaba Ordinului Augustinian, roagă-te pentru noi.

Sfântă Rita, comoara Umbriei, roagă-te pentru noi.

Sfântă Rita, care ai putere particulară, roagă-te pentru noi.

Sfântă Rita, lumina celor care rătăcesc, roagă-te pentru noi.

Sfântă Rita, mângâierea celor încercați, roagă-te pentru noi.

Sfântă Rita, ancora mântuirii, roagă-te pentru noi.

Sfântă Rita, patroana bolnavilor, roagă-te pentru noi.

Sfântă Rita, scăparea în primejdii, roagă-te pentru noi.

Sfântă Rita, sfânta imposibilului, roagă-te pentru noi.

Sfântă Rita, avocata cazurilor disperate, roagă-te pentru noi.

Sfântă Rita, puternică ajutătoare a tuturor, roagă-te pentru noi.

Sfântă Rita, minunea acestei lumi, roagă-te pentru noi.

 

Mielul lui Dumnezeu, care iei asupra Ta, păcatele lumii, iartă-ne, Doamne.

Mielul lui Dumnezeu, care iei asupra Ta, păcatele lumii, ascultă-ne, Doamne.

Mielul lui Dumnezeu, care iei asupra Ta, păcatele lumii, miluiește-ne pe noi.

 

   Doamne Isuse, Tu ai dăruit Sfintei Rita, harul să îi iubească pe dușmanii săi și ai pecetluit în inima sa și pe fruntea sa, un semn al iubirii Tale și al Pătimirii Tale. Prin mijlocirea și meritele sale, ajută-ne și pe noi să îi iertăm pe frații noștri, și să înțelegem misterul dureroasei Tale Pătimiri, astfel încât să ajungem în bucuria veșnică, promisă celor ce aduc pacea și sunt răbdători. Prin Tine, Isuse Cristoase, Domnul nostru. Amin.

bottom of page