top of page

Via Crucis Križevac

Când eşti la Medjugorje vei simţi cel mai profund Calea Crucii urcând muntele Križevac. Această devoţiune a Căii Crucii te ajută să trăieşti mesajul de Paşti al lui Isus, te ajută să înţelegi suferinţa Sa. E ca drumul din Betleem la Calvar.

Križevac este muntele cel mai înalt de la Medjugorje având înălţimea de 520 m, în 1934 la 15 martie în amintirea celor 1900 de ani de la moartea lui Isus, enoraşi au construit o cruce din ciment armat înaltă de 8.5m şi lată de 3m. Pe cruce au scris: „Lui Isus, Răscumpărătorul umanităţii, în semnul credinţei, dragostei şi speranţei noastre, în memoria a 1900 de ani de la aniversarea patimilor lui Isus”.

La încrucişarea braţelor crucii au fost introduse relicve din crucea lui Isus, primite de la Roma pentru acestă ocazie. De atunci, în fiecare an se celebrează o Sfântă Liturghie de ziua Sfintei Cruci.

Din mărturia vizionarilor, în mesajul din 30 august 1984, Sfânta Fecioară a spus: „Dragi copii, crucea era în planul lui Dumnezeu când a fost ridicată. Mergeţi în aceste zile pe munte şi rugaţi-vă sub cruce. Am nevoie de rugăciunile voastre. Vă mulţumesc că aţi răspuns la chemarea mea.”

După primele apariţii s-a început rugăciunea - Calea Crucii pe Križevac. La început staţiile au fost marcate prin cruci de lemn. Din 1988, s-au postat bazoreliefuri din bronz opere a sculptorului italian Carmelo Puzzolo care reprezintă fiecare staţie a Căi Crucii.

Calea Sfintei Cruci este devoțiunea cea mai frecventă în Biserica Catolică, care se spune că își are originile pornind de la Sfânta Fecioară Maria, care ar fi compus devoțiunea, conform legendei, chiar în fața casei din Efes, unde locuia. Mai mult, marii sfinți au recomandat Calea Sfintei Cruci ca pe o meditație la suferința și moartea lui Isus, ea fiind foarte rodnică dacă ne angajăm să o facem cum se cuvine. Scopul acestei devoțiuni este salvarea sufletelor și pacea în lume.

Găsiți în filmulețul de mai jos unul dintre punctele cele mai înălțătoare spiritual ale pelerinajului la Medjugorje desfășurat în perioada 29 decembrie - 3 ianuarie 2024.



605 views
bottom of page