top of page

Križevac - Drumul crucii

Când eşti în Medjugorje vei simţi cel mai profund Calea Crucii urcând muntele Križevac. Această devoţiune a Căii Crucii te ajută să trăiești mesajul de Paști al lui Isus, te ajută să înțelegi suferința Sa. E ca drumul din Betleem la Calvar.

Križevac este muntele cel mai înalt de la Medjugorje având înălţimea de 520 m, în 1934 la 15 martie în amintirea celor 1900 de ani de la moartea lui Isus, enoriași au construit o cruce din ciment armat înaltă de 8.5m şi lată de 3m. Pe cruce au scris: „Lui Isus, Răscumpărătorul umanității, în semnul credinței, dragostei şi speranței noastre, în memoria a 1900 de ani de la aniversarea patimilor lui Isus”.

La încrucișarea brațelor crucii au fost introduse relicve din crucea lui Isus, primite de la Roma pentru această ocazie.

Din mărturia vizionarilor, în mesajul din 30 august 1984, Sfânta Fecioară a spus: „Dragi copii, crucea era în planul lui Dumnezeu când a fost ridicată. Mergeți în aceste zile pe munte şi rugați-vă sub cruce. Am nevoie de rugăciunile voastre. Vă mulțumesc că ați răspuns la chemarea mea.”

După primele apariții s-a început rugăciunea - Calea Crucii pe muntele Križevac. La început stațiunile au fost marcate prin cruci de lemn. Din 1988, s-au postat bazoreliefuri din bronz opere a sculptorului italian Carmelo Puzzolo care reprezintă fiecare staţiune a Căi Crucii. Sfânta Fecioara se găsește pe fiecare din aceste basoreliefuri, cu excepția celei din grădina Gheţimani.

Vă împărtășesc în filmulețul de mai jos o parte din, momentele de rugăciune și reflecție la urcarea pe muntele Križevac. Acesta a fost unul din punctele esențiale a pelerinajului nostru, la Medjugorje desfășurat în perioada 28 decembrie - 2 ianuarie 2022, sub atenta îndrumare a Pr. Tamaș Sebastian Petru, spiritualul grupului.



372 views
bottom of page