Medjugorje – Sanctuarul Reginei Păcii

 

     Medjugorje este o localitate situată în partea vestică a Bosniei-Herţegovina, la aproximativ 30 Km sud-vest de Mostar, către graniţa cu Croaţia. Denumirea ’’Medjugorje’’ este de origine slavă şi înseamnă ’’între munţi’’ desemnând aşezarea geografică a localităţii, între două coline: Križevac şi Podbrodo. Medjugorje cu cele patru sate Bijacovići, Vionica, Miletina și Šurmanci, alcătuieşte o parohie romano-catolică cu cca 5000 de locuitori. Slujirea pastorală este încredinţată preoţilor din provincia franciscană Adormirea Macii Domnului din Herţegovina. Întreaga regiune este locuită de croaţi care au fost încreştinaţi acum 1300 de ani.

     În documentele istorice, satul este menţionat pentru prima oară în 1599. Parohia actuală a fost înfiinţată în 1892 şi închinată Sfântului Apostol Iacob, patronul pelerinilor. Prima biserică a fost construită în 1897, era mare şi frumoasă pentru acea perioadă, dar din nefericire a fost construită pe un teren instabil, din cauza solului a fost dezafectată.

     S-a hotărât să se construiască o biserică nouă, lucrările au durat din 1934 până în 1969. Biserica noua a fost sfinţită pe 19 ianuarie 1969. Azi este centru vieţii de rugăciune nu doar pentru cei din parohie dar şi pentru pelerinii care vin la Medjugorje din lumea întreagă. Noi necesităţi apar odată cu apariţia pelerinilor. Se construieşte în 1989, altarul extern. Sfânta Liturghie şi programul de rugăciune se ţine în biserică în anotimpul rece, iar în anotimpurile calde, la altarul extern. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Locurile de rugăciune din jurul Bisericii Sfântul Iacob:

     La intrarea în piaţeta bisericii a fost amplasată statuia Reginei Păcii, devenind una din simbolurile sanctuarului, statuia a fost plasată în acest loc din anul 1987 şi este lucrare a sculptorului italian Dino Felici, această statuie este realizată din marmură albă de Carrara.

   Datorită Apariţiilor Sfintei Fecioare Maria, Medjugorje a devenit un loc al împăcării, pelerinii pot să experimenteze în mod particular sacramentul împăcării în confesionalele care se află pe părţile laterale ale Bisericii. Confesionalele din partea stângă au fost construite în 1990 şi renovate în 2001 iar cele din partea dreaptă au fost construite în 2011. În apropierea confesionalelor externe din partea stângă se află statuia Sfântului Leopoldo Bogdan Mandic, această statuie din broz este opera artistului italian Carmelo Puzzolo, fiind postată în acest loc din 1998. Sfântul Leopoldo Bogdan Mandic este sfântul protector al confesorilor, a fost canonizat pe 16 octombrie 1983. Tot în partea stângă a Bisericii şi a esplanade din spatele sanctuarului se afla Capela de Adoraţie.

    Capela a fost construită în 1991, pentru a oferi pelerinilor un loc în care să-l adore în linişte pe Isus în Sfântul Sacrament. Datorită cerinţelor din partea pelerinilor pentru a avea Sfânta Liturghie în limba maternă, dar şi datorită lipsei de spaţii capela este folosită dimineaţa pentru celebrarea Sfintei Liturghi în diferite limbi iar după-amiaza capela rămâne deschisă pentru rugăciunea de adorare personală. Adorarea Preasfântului Sacrament este practicată în Medjugorje din 1982.

     În partea dreaptă a Bisericii se află o cruce imnesă din lemn, este un loc perfect pentru rugăciunea individuală, acesta este unicul loc de la Medjugorje unde pelerinii pot să aprindă lumânări, existând un suport special pentru aşezarea lumânărilor aprinse. Mergând spre esplanada din spatele sanctuarului, ajungem pe aleea numită ’’Via Domini’’ veți observa mozaicuri splendide ale artistului italian Henry Paz din Udine, reprezentând misterele de lumină.Trecerea de la copilăria și viața ascunsă în Nazaret, la viața publică a lui Isus, ne duce la acesta taină pe care o numim "misterul de lumină". De fapt, aceasta este tot misterul lui Cristos, este lumină. El este "lumina lumii" (Ioan 8: 12). Acest adevăr apare în special în anii vieții sale publice, atunci când proclamă Evanghelia, iar lucrările artistului italian Henry Paz realizate în culori minunate ne facilitează reflectarea misterelor de lumină. Fiecare reprezentare este încadrată în construcţii mici, în formă de capele situate în aer liber iar seara sunt luminate. Continuând prezentarea  noastră pe ‘’Via Domini’’ zărim sculptura care îl reprezintă pe ’’Isus Înviat’’.

   Statuia din bronz a fost plasată la S-V de biserică de Paşti în anul 1998. Sculptura a fost realizată de către sculptorul sloven Andrija Ajdic și donată Sanctuarului de la Medjugorje.    

    Sculptotul la început a fost un pic dezamăgit pentru locul în care a fost amplasată statuia, pentru că se aştepta să fie postată cât mai aproape de altar sau într-un loc cât mai vizibil. El a crezut, că pelerinii ar fi trecut fără să remarce statuia. Dar, evident, nu a fost aşa. Denumirea statuii de "Isus înviat" a fost dată de către sculptor, care a avut intenția de a fuziona pe Isus Răstignit şi Înviat. Din genunchii statuii de câţiva ani curge un lichid asemănător unei lacrimi, care nu se evaporă şi nu îngheaţă. Puteți vedea, la orice oră din zi sau din noapte, pelerini care ating genunchiul statuii lui Isus Înviat. Unii spun că acestea sunt lacrimi ale lui Isus. Poate fi adevărat, poate că nu , dar gestul de atinge e simbolic. S-ar putea crede că Regina Păcii la Medjugorje ne cheamă să ştergem lacrimile lui Isus. Și în timp ce noi ştergem lacrimile Lui, El ne va șterge propria noastră lacrimă.

    Acest fenomen s-a analizat științific de către persoane calificate. Recent, prof. univ. Giulio Fanti, profesor de măsurători mecanice și termice de la Universitatea din Padova, un savant al Giulgiului , după ce a observat evenimentul, a declarat: "lichidul care iese din sculptură este 99% apă, și conține urme de calciu, cupru, fier, potasiu, magneziu, sodiu, sulf şi zinc. Aproximativ jumătăte din structura sculpturii este golă în interior, iar bronzul prezintă diferite micro-fisuri, este rezonabil să credem că scurgerea este rezultatul de condensare legate de schimbul de aer. Semne de întrebare rămân pe seama acestui lichid . Și chiar presupunând că acest lichid este apă normală, ne întrebăm: nu se poate ca Isus să facă minuni printr-o apă normală? Să ne gândim la apa de la Lourdes, care este o apă normală şi câte minuni s-au produs datorită acestei ape. La statuia lui Isus Înviat ne putem retrage atât pentru rugăciunea personală cât şi pentru rugaciunea în grup. De jur-împrejurul statuii lui Isus Înviat se află Via Crucis, special amenajată pentru acei pelerini care nu pot să urce pe Križevac (Golgota de la Medjugorje) dar este de asemenea un loc perfect de rugăciune şi meditaţie pentru cei care doresc să aprofundeze drumului crucii. Seara fiecare scena a Căii Crucii este luminată.

    Ne continuăm prezentarea noastră pe ‘’Via Domini’’ şi ajungem în cimitirul local din Kovačica unde se găseşte mormântul Pr. Slavko şi a Pr. Krizan Galic (ultimul paroh ucis de către partizani, în faţa Biroului Parohial). Mulţi ignoră un fapt uimitor din istoria sătucului Medjugorje. Turcii au stăpânit această ţară mai mult de 4 secole (din 1263 până în 1873). În acea perioadă creştinii erau persecutaţi şi constrânşi să se convertească la Islam. Guvernul de atunci nu permitea catolicilor să celebreze Liturghia. S-a format atunci un fel de societate creştină secretă, ce ducea o viaţă asemănătoare celei din catacombele Romei în primele secole creştine. Totuşi slava Domnului exita şi o excepţie de la regulă. Creştinii au primit autorizaţia de a celebra o Liturghie pe an, una singură, într-un loc bine stabilit, departe de toate. Şi data cestei Liturghi era una prestabilită, anume ziua pe care mai târziu o vom avea ca Sărbatoarea Divinei Milostiviri. (conform revelaţiilor Sfintei Faustina) Acel loc binecuvântat, unde mii de creştini persecutaţi celebrau Liturghia lor anuală, nu e altul decât terenul pietors din Medjugorje, gol la acea epocă mai exact vorbind, este zona unde azi se află cimitirul din Kovacica la câţiva metri de actuala Biserică unde se adună azi mii de pelerini. De ce să ne minunăm atunci că râuri de haruri curg peste acest sătuc?

     Nu e Dumnezeul nostru cu adevărat minunat! 

 

 

 

Regina Păcii, roagă-te pentru noi!

Informații și înscrieri :

"Pelerinaje  Gabriela" - Persoană de contact:  Gabriela Matei

Mobil: 0742 754 421 sau  0752 757 094

Tel: 0364 412 388

E-mail: pelerinaje.gabriela@yahoo.com

Formular de contact:

Mesaj primit!

Logo transparent.png